Pre-feasibility of cocoa cultivation (Theobroma cacao L.), in the agricultural area of the canton Pajan, province of Manabi

Authors

  • Liliana Irene Cercado Malavé Facultad de Ciencias Agrarias
  • Cristhian Neptalí Macías García University of Guayaquil
  • Iván Edmundo Ramos Mosquera Facultad de Ciencias Agrarias

DOI:

https://doi.org/10.53591/iti.v15i20.1547

Keywords:

cocoa, pre-feasibility, market, agrotechnics, economic-financial analysis

Abstract

Context: Regarding the problems faced by the ecuadorian cocoa subsector in marketing and technical-economic management of plantations, the general aim of this research work was to carry out a pre-feasibility study of cocoa cultivation in the agricultural area of the Pajan-Manabi canton to contribute to improving the economy of the average producer. Method: The research methodology used was descriptive and explanatory, with primary and secondary collection of data and information by means of surveys. In addition, statistics on the components of the national and international market forces of the sector, processed with the use of descriptive and inferential statistics. Results: The lack of state support to the producer in the different stages of the management of the agricultural enterprise, cause a reduction of incomes in an agricultural area that presents optimal edaphoclimatic factors for cultivation. Conclusions: In cocoa CCN-51, the NPV is positive and the IRR 32%, indicators that reveal feasibility of this agrosocio-economic project.

Author Biographies

Liliana Irene Cercado Malavé, Facultad de Ciencias Agrarias

Agronomist Engineer

Cristhian Neptalí Macías García, University of Guayaquil

Agronomist Engineer

Iván Edmundo Ramos Mosquera, Facultad de Ciencias Agrarias

Master in University Teaching and Educational Research.

References

Alcívar, K., Quezada, J., Barrezueta, S., Carvaja, H., & Garzón, V. (2021). Análisis económico de la exportación del cacao en el Ecuador durante el periodo 2014 – 2019. Polo del Conocimiento, 6(3), 2430-2444. https://doi.org/10.23857/pc.v6i3.2522

Anecacao. (2015). Retos y objetivos de ANECACAO en el 2015. Anecacao, 3, 36. http://www.anecacao.com/uploads/magazine/REVISTASABOR ARRIBA 3ERA ANECACAO CS5.pdf

Anecacao. (2019). SECTOR EXPORTADOR DE CACAO. Anecacao, 8.http://www.anecacao.com/index.php/es/estadisticas/estadisticas-actuales.html

Arvelo, M., González, D., Delgado, T., Maroto, S., & Montoya, P. (2017). ESTADO ACTUAL SOBRE LA PRODUCCIÓN, EL COMERCIO Y CULTIVO DEL CACAO EN AMÉRICA. IICA, 1-254. http://www.sidalc.net/cgibin/wxis.exe/?IsisScript=IICACR.xis&B1=Buscar&formato=1&cantidad=50&expresion=CH OCOLATE

Aspiazu, A. (2017). Establecimiento de línea base del proceso de comercialización de cacao (Theobroma cacao L) en el cantón Vinces - Ecuador [UNIVERSIDAD DE GUAYAQUIL]. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/20748

Barrera, V., Escudero, L., Racines, M., García, C., Arévalo, J., Casanova, T., Loor, G., Plaza, L., Zambrano, F., Rodríguez, G., Peña, G., Párraga, J., Quiroz, J., Alwang, J., & Domínguez, J. (2018). La cadena de valor del cacao y el bienestar de los productores en la provincia de Manabí Ecuador. INIAP, 144. http://hdl.handle.net/10919/86639

Benett, M., & Ruocco, C. (2015). ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA LA CREACIÓN DE UNA MICROEMPRESA, DE PRODUCCIÓN Y COMERCIALIZACIÓN DE CACAO EN LA PARROQUIA LITA, CANTÓN IBARRA, PROVINCIA DE IMBABURA. [Universidad Técnica del Norte]. http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/6382/1/02 ICA 1047 TRABAJO GRADO.pdf

Borja, K., Vite, H., Garzón, V., & Carvajal, H. (2021). ANÁLISIS DE LAS EXPORTACIONES DEL CACAO ECUATORIANO EN GRANO EN EL PERIODO 2008 AL 2018. REVISTA METROPOLITANA DE CIENCIAS APLICADAS, 4, 148-155. https://remca.umet.edu.ec/index.php/REMCA/article/view/422/442

Bravo, M. (2018). Plan de inversión de una finca de cacao orgánico en la Aldea de Ticamaya , Honduras. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano.

CEPAL. (2015). Diagnóstico de la Cadena Productiva del Cacao en el Ecuador. Vicepresidencia de la República del Ecuador, 10. 11. Coba, G. (2021, enero 15). El confinamiento aumentó el consumo de cacao en el mundo. 1-1. https://www.primicias.ec/noticias/economia/confinamiento-mercados-internacionalesconsumo-cacao/

Dostert, N., Roque, J., Cano, A., la Torre, M., & Weigend, M. (2012). Hoja botánica: Cacao Theobroma cacao L . https://doi.org/10.13140/RG.2.2.31228.44165

El Universo. (2016). Se habló sobre el origen y la tradición del cacao. El Universo. https://www.eluniverso.com/vida-estilo/2016/04/17/nota/5526897/se-hablo-sobre-origentradicion-cacao/

ESPAC, & INEC. (2020). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua (ESPAC) 2019. 1-43. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/webinec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2019/Presentacion de los principales resultados ESPAC 2019.pdf

Espinoza, M., & Sichique, D. (2013). “ESTUDIO DE FACTIBILIDAD DEL POSICIONAMIENTO Y COMERCIALIZACIÓN DE LA PRODUCCIÓN DE CACAO FINO AROMA EN LA HACIENDA «PUERTO MORONA» EN LA PROVINCIA DE MORONA SANTIAGO.” [Universidad Politécnica Salesiana]. En Dspace Universidad Politécnica Salesiana. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/5291/1/UPS-CT002764.pdf

MINCETUR. (2019). CHOCOLATES Y DERIVADOS DE CACAO. Ministerio de Comercio Exterior y Turismo, 1-93. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/410803/2_Chocolates_y_Derivados_de_Cacao_2019_PLIEGOS.pdf

Ministerio de Agricultura y Ganadería, & Sistema de Información Pública Agropecuaria. (2021). FICHA DEL CULTIVO DE CACAO (Theobroma cacao L.). Sistema de información Pública Agropecuaria (SIPA). http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/cacao

Ministerio de Agricultura y Riego. (2019). Observatorio de Commodities: Cacao 2019. Observatorio De Commodities: Cacao, 10. http://agroaldia.minagri.gob.pe/biblioteca/download/pdf/tematicas/eeconomia/e71/commodities_cacao_ene19.pdf

Noboa, F. (2019). “Efecto de la aplicación de tres productos a base de ácidos húmicos y fúlvicos sobre el crecimiento y desarrollo de plántulas de cacao (Theobroma cacao L.) en la zona de Valencia, provincia de Los Ríos” [UNIVERSIDAD TÉCNICA ESTATAL DE QUEVEDO]. https://repositorio.uteq.edu.ec/bitstream/43000/3681/1/T-UTEQ-0172.pdf

Quiroz, J. (2009). La producción del cacao: Programa de capacitación a facilitadores y agricultores en la cadena de cacao. http://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5068

Sánchez, V., Zambrano, J., & Iglesias, C. (2019). La Cadena de Valor del CACAO en América Latina y El Caribe (V. Sánchez, J. Zambrano, & C. Iglesias, Eds.). https://www.fontagro.org/new/uploads/adjuntos/Informe_CACAO_linea_base.pdf

Sosa, M. (2018). MERCADO INTERNACIONAL DEL CACAO: UNA REFERENCIA OBLIGADA PARA LA INSERCIÓN DEL CACAO de BARACOA. Revista Cubana de Economía Internacional, 1, 54-70. http://biblioteca.clacso.edu.ar/Cuba/cieiuh/20180517102233/MercadoInternacionalCacao.pdf

Vásquez, E., García, N., Bastos, L., & Lázaro, J. (2018). Análisis económico del sector cacaotero en Norte de Santander, Colombia y a nivel internacional. Revista De Investigación, Desarrollo E Innovación, 8(2), 237-250. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6763151

Published

2023-11-01

Issue

Section

Artículos

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.