Regime [21] for the Acquisition of Vegetable Oils in Tuna Companies of the City of Manta – Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.53591/iti.v14i17.1573Keywords:
Vegetable oil, Canned tuna, Exports, Imports and Regime [21]Abstract
Context: Canned tuna is one of the Non-Traditional products with the greatest participation in the exportable supply of Ecuador, thus being the coastal zone the region with the largest settlement of industrial plants. Manta considered the "capital of canned tuna" is home to a large majority oftuna industries. The companies that export canned tuna benefit from the Temporary Admission for Active Processing (regime 21) to acquire certain merchandise with the suspension of the payment of import taxes. Method: In order to analyze the incidence of the acquisition of vegetable oils under regime 21 in the tuna companies of the city of Manta, a type of descriptive investigation was used with a qualitative-quantitative approach, by collecting information through interviews and surveys. Results: After the application of the information collection tools, it was possible to verify that this regime is actually being applied for the acquisition of vegetable oils, being directly for olive oil (refined), while indirectly for olive oils. of soybean and sunflower (supplied mostly "raw") because initially they would be imported by national suppliers to neighboring countries such as Bolivia and Argentina, to later be refined and offered under a Transfer of Ownership contract to a majority of the companies subject to study. Conclusions: The study reflects that it is more profitable for tuna companies (costs) to acquire soybean and sunflower oils from third parties (through a title transfer contract) and for olive oil, direct acquisition is more feasible since the "savings ” will be more meaningful.
References
Banco Central de Ecuador. (2021). Evolución de la Balanza Comercial. Quito-Ecuador: Subgerencia de Programación y Regulación Dirección Nacional de Síntesis Macroeconómica. Obtenido de https://contenido.bce.fin.ec/documentos/Estadisticas/SectorExterno/BalanzaPagos/balanzaComercial/ebc202103.pdf
Bohorquez , F. P., & Arias , F. D. (2018). ANALISIS DE LAS COMPENSACIONES DEL REGIMEN 21 EN LAS EMPRESAS EXPORTADORAS DE ATUN. Guayaquil-Ecuador: UNIVERSIDAD DE GUAYAQUIL.
Carrion , Y. D. (2019). ESTUDIO DEL RÉGIMEN ADUANERO DE ADMISIÓN TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO CON RESPECTO AL PROCESO DE ENSAMBLAJE Y ADAPTACIÓN DE MERCANCÍAS. Machala - Ecuador: UTMACH. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/13494/1/ECUACE-2019-CI-DE00251.pdf
Castro, A. M. (2018). ANÁLISIS DE LOS BENEFICIOS QUE POSEEN LAS EMPRESAS APLICANDO EL RÉGIMEN DE ADMISIÓN TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO, PARA SU EXPORTACIÓN. Machala: UTMACH. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/12734/1/ECUACE-2018-CI-DE00212.pdf
Centro de Comercio Exterior. (2019). Trade Map. Obtenido de Lista de los productos importados por Ecuador: https://www.trademap.org/Product_SelCountry_TS.aspx?nvpm=3%7c218%7c%7c%7c%7c15%7c%7c%7c4%7c1%7c1%7c1%7c2%7c1%7c1%7c1%7c1%7c1
CFN. (2020). FICHA SECTORIAL: Elaboración de aceites y grasas de origen vegetal. Quito-Ecuador: Corporación Financiera Nacional. Obtenido de https://www.cfn.fin.ec/wp-content/uploads/downloads/biblioteca/2020/ficha-sectorial-4-trimestre-2020/FS-Elab-Aceites-y-grasas-de-origen-vegetal-4T2020.pdf
CNP. (30 de Agosto de 2016). Cámara Nacional de Pesqueria. Recuperado el 2021 de Julio de 21, de https://camaradepesqueria.ec/la-actividad-pesquera-motor-del-desarrollo-nacional/
CNP. (2020). Reporte de Exportaciones Pesqueras Ecuador. CNP, Camara Nacional de Pesquería. Jimmy Anastacio. Obtenido de https://camaradepesqueria.ec/wp-content/uploads/2021/02/EXPORTACIONES-PESCA-2020_DICIEMBRE.pdf
CNP. (23 de junio de 2021). El atun Motor del del Ecuador Marzo - Mayo 2021. Ecuador Pesquero (95), 44. Recuperado el 18 de agosto de 2021, de https://issuu.com/cnpecuador/docs/ecuador_pesquero-marzo-mayo_2021
COPCI. (2011). REGLAMENTO AL TÍTULO DE LA FACILITACIÓN ADUANERA PARA EL COMERCIO, DEL LIBRO V DEL CÓDIGO ORGÁNICO DE LA PRODUCCIÓN, COMERCIO E INVERSIONES. Quito - Ecuador: FielWeb. Obtenido de https://www.aduana.gob.ec/gacnorm/data/CODIGO-ORGANICO-DE-LA-PRODUCCION-COMERCIO-E-INVERSIONES.pdf
COPCI. (16 de Marzo de 2015). REGLAMENTO AL TÍTULO DE LA FACILITACIÓN ADUANERA PARA EL COMERCIO, DEL LIBRO V DEL CÓDIGO ORGÁNICO DE LA PRODUCCIÓN, COMERCIO E INVERSIONES. Obtenido de Decreto No. 758: https://www.gob.ec/sites/default/files/regulations/2018-11/Documento_REGLAMENTO-T%C3%8DTULO-FACILITACI%C3%93N-ADUANERA-LIBRO-V-COPCI.pdf
Cordero, A. (2018). Los Regímenes Aduaneros en el Ecuador. Azuay - Ecuador: Imprenta Digital de la Universidad del Azuay.
Espinoza, J. E. (2019). EL REGIMEN DE ADMISION TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO A LA IMPORTACION DE MERCANCIAS DESDE LA PERSPECTIVA JURIDICA. Machala: UTMACH. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/13528/1/ECUACE-2019-CI-DE00273.pdf
Martinez , D. M. (2018). APLICABILIDAD DEL RÉGIMEN DE ADMISIÓN TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO PARA EL PROCESAMIENTO DE PRODUCTOS DE LA EMPRESA ECUAVEGETALES. Machala: UTMACH. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/12736/1/ECUACE-2018-CI-DE00214.pdf
Mendoza , M. (04 de Abril de 2018). revistalideres.ec. Recuperado el 09 de Agosto de 2021, de https://www.revistalideres.ec/lideres/ecuador-industria-procesa-atun-exportacion.html
Ministerio de Comercio Exterior. (Agosto de 2017). INFORME SOBRE EL SECTOR ATUNERO ECUATORIANO. Obtenido de Produccion.gob.ec: https://www.produccion.gob.ec/wp-content/uploads/2019/06/Reporte-del-sector-atunero.pdf
Neppas Castro, N. G. (2021). Régimen de Admisión Temporal para Perfeccionamiento Activo y el impacto de la industrialización en las Mipymes del sector lácteo en la Provincia del Carchi. Tulcán: UPEC. Obtenido de http://repositorio.upec.edu.ec/bitstream/123456789/1150/1/485-%20NEPPAS%20CASTRO%20NANCY%20GUADALUPE.pdf
Rodriguez, A. S. (2019). EL REGIMEN DE ADMISION TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO A LA IMPORTACION DE MERCANCIAS DESDE LA PERSPECTIVA JURIDICA. Machala - Ecuador: Universidad Técnica de Machala. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/13528/1/ECUACE-2019-CI-DE00273.pdf
Roldán, M. J. (2012). ANÁLISIS DEL RÉGIMEN DE ADMISIÓN TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO EN LA ENSAMBLADORA DE VEHÍCULOS OMNIBUS BB EN QUITO. Quito: UNIVERSIDAD TECNOLÓGICA EQUINOCCIAL. Obtenido de http://repositorio.ute.edu.ec/bitstream/123456789/8176/1/50432_1.pdf
Torres, S. (2017). EL REGIMEN ADUANERO DE ADMISION TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO APLICADO AL INGRESO DE ENVASES DE HOJALATA PARA ATUN EN CONSERVAS. Machala - Ecuador: UTMACH. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/9933/1/ECUACE-2017-CI-DE00109.pdf
Trade Map. (2020). trademap.org. Recuperado el 30 de Agosto de 2021, de https://www.trademap.org/Index.aspx
Vasconez, C. (2018). APLICABILIDAD DEL RÉGIMEN ADMISIÓN TEMPORAL PARA PERFECCIONAMIENTO ACTIVO A LA IMPORTACIÓN DE FRASCOS DE VIDRIO POR LA EMPRESA TONI. Machala: UTMACH. Obtenido de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/12954/1/ECUACE-2018-CI-DE00233.pdf
Veritrade (2021). Importaciones de Aceites vegetales [soya - 1507; oliva - 1509; girasol - 1512]. Obtenido de Información de comercio exterior de latinoamérica y el mundo: https://business2.veritradecorp.com/es/mis-busquedas
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Maribel Huaygua Apaza
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.