Determination of cadmium and lead in cocoa beans (theobroma cacao) from organic farm producers canton Vinces
DOI:
https://doi.org/10.53591/iti.v7i7.169Keywords:
heavy metals, pollution, cadmio, plomo, Theobroma cacao, food regulationAbstract
Ecuador is the first world producer of fine and of aroma cocoa (it produces more than 60 % of the world production), use d in the manufacture of high quality chocolate and gourmet type. Al the present time, the export of Ecuadorian fine and of aroma cocoa, specially towards European markets is threatened by indications of pollution of heavy metals such as Cadmium (Cd) and Lead (Pb) in the almonds of exportable cocoa, in superior levels to those allowed by the European Com munity Food Regulations. The project goals were to determining Cadmium and Lead in cocoa almonds in farms of organic producers of the canton Yinces. There were selected 25 farms as experimental units for this project. For data analysis, non-parametrical statis tics was applied. According to the results, the major value of Cd in almonds was registered in the parish Antonio Sotomayor, farm APOYin ces, with 0.98 ppm and the minor value of 0,099 ppm was in the route to Poza Seca, APOYinces 115. Referring to Cd ingesta the higher value was detected in Antonio Sotomayor, with 6.14 ppm and the minor value with 0,081 ppm of Cd, in APOYinces - NN9 and APOYinces - 21, respectively. The higher value of Pb in almond s with 5.44 and 5.39 ppm, correspondingly, was found al APOYinces NN8 and APOYinces - NN10, whereas there was no presence of Pb intesta in five The highest value s of Pb were detected at APOYinces - NN11 and APOYinces - NN8 with 7.57 and 7.01 ppm respectively.
References
Boletín de la Embajada del Ecuador ante el Reino de Bélg ic a, el Gran Ducado de Luxembur go y Misión de ante la Unión Europea, LR UN IDO - 2011 -pro ecuador.gob.ec 31, (en línea) Consultado el 20 de marzo de 2013. Disponible en: http://plaguicida s.comercio.e s / Meta lPesa.htm
El Cadmio y la salu d. (en línea) consultado el 13 marzo de 2011 Disponible en: El cadmio y la salud
Cadmio. Propie dade s quím ic as y efectos sobre la salu d. (en línea) Dis po nible en: http://www. le nntech.es /perio dica/e le mento s/cd .htm #ixzz l GVv0 FW4t Consult ado el 5 de mayo del 2011
Carrera, J. 1994. Evaluación del contenido de cadmio en el sistema suelo cacao de varias zonas del Ecuador. Tesis In ge niero Agrónomo. Universidad Agraria del Ecuador. Facultad de Cie ncias Agrarias. Guayaquil, Ecuador. 65p.
FAO/WHO. 2009 Codex General Standard for Contamin ants and Toxins in Food and Feed (Co dex Stan 193-1995). Ginebra, Suiza: Organización de las Nac io nes Unidas para la Agricul tura y la Ali mentac ió n; Organización Mun dial de la Salud. Dis ponible en: http://tinyur l.com/2 agrhm v .
Holdridge, R. 194 7. Determin atio n of World Plant Formations Form simple Climate data Ciencias 106 (27) 367
INIAP - PROMSA. 2003. Determinación de meta le s contaminantes en culti vos de exportación y su repercus ió n so bre la ca li dad de los mismos. Informe Técnico 2003. Opto. Suelos. Quevedo, Los Ríos, Ecuador. 60 p.
Jiméne z, Ty Stello C. 2012. Estado leg al mundial del cadmio en cacao (Theo broma cacao ), li mites permis ibles .
Mite, F. 2010. Avances del monitoreo de presenc ia de cadmio en almen dras de cacao, suelo s y aguas en Ecuador. Rev is ta científica Scielo. Dis po nible en http://www.sc ie lo.o rg.con/scie lo. php?pid=sol 20-281220 l 2000- 40006&scrip=sci_ adstract Instituto Nac io na l Autónomo de In vestig acio nes Agropecuarias (INIAP). Estación Experimenta l Tropical Pichilingue. Depar tamento Naciona l de Manejo de Suelos y Aguas. Memorias del XII congreso Ecuatoriano de la Ciencia del Suelo. Santo Domingo , Nov ie mbre del 201O. Pp 13 - 14 - 15 - 21.
JO.Navas, C. 201 l. Efectos ne urotóx ico s de meta le s pesados (Cadmio y Plomo).
Vol. 16. Nov. 3 pg. 14 7.
Perkin, Elmer, 1996. Anal ytic al Methods, Atomic Adsorptión Spectroscopy,
Pérez Gar cía, Perla Esmeralda; Azcona Cruz, María Isabel. 2012 Los efectos del Cadmio en la salud. http://www.Redalyc.org Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal Sistema de Información Científica Revis ta de Especiali dade s Médico-Quirúrgicas, vol. 17, núm. 3, julio septiembre, 2012, pp. 199- 205 Instituto de Seguridad y Servicios Sociales de lo s T rabaj adore s del Estado Mexico, México
Rubio , A. Gutiérrez, R. E Martín Izqu ie rdo, C. Rever! , G. Lozano , A. Hardis s o n 2004 El plomo como contaminante ali menta rio http://www.Reda lyc.org Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe , España y Portugal Sistema de Información Científica. Re vis ta de Toxicolo g ía, vol. 21, núm. 2-3, 2004, pp. 72-80, Asociación Española de Toxicología España
Sociedad Ale mana de Cooperación Técnica Cul tivo orgánico de cacao (en línea) Dis ponible en: www.concope.gov.ec /.../paginas/.../cacao.htm Consul tado el 13 de marzo de 2011
Villa lobos, M. y Orozco, S. 2009. Cali dad del cacao en Centroamérica. Un Vistazo a la situación. Contaminación del cacao por metales pesados. p. 32
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 Lauro Díaz, Nery Dominguez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.