Prefeasibility of coffee cultivation (Coffea sp.) in the agricultural area of the canton Pajan province Manabi
Market, Agrotechnics and Financial Economic Analysis
DOI:
https://doi.org/10.53591/iti.v16i21.1608Keywords:
coffe, market, pre-feasibility, agrotechnics, economic-financial analysisAbstract
Context: The historical technical-economic problems of the Ecuadorian coffee subsector encouraged me to conduct this research work, whose general aim was to carry out a pre-feasibility study for coffee cultivation in the agricultural area of the Pajan-Manabi canton to contribute to the economy improvement of the average producer. Method: The methodology used was descriptive and explanatory, with primary and secondary collection of data and information through surveys, statistics on agrotechnical indicators and national and international market, processed through descriptive and inferential statistics and economic-financial analysis. Results: The lack of government aid to the producer in the different stages of the management of the plantations and trading of coffee cultivation, reduce their income to unprofitable levels of a business exploitation. Conclusions: Although Ecuador has ideal edaphoclimatic conditions for coffee cultivation, a tendency to disappear is expected due to the annual decrease that production and consumption has been experiencing in the country.
References
Acosta, J., & Pantoja, E. (2015). ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA LA CREACIÓN DE UNA EMPRESA DE PRODUCCIÓN Y COMERCIALIZACIÓN DE CAFÉ EN LA PARROQUIA LA CAROLINA- CANTÓN IBARRA, PROVINCIA IMBABURA. [UNIVERSIDAD TÉCNICA DEL NORTE FACULTAD].http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/6485/1/02 ICA 1089 TRABAJO GRADO.pdf
AGROCALIDAD. (2013). BUENAS PRÁCTICAS AGRÍCOLAS PARA CAFÉ. Agencia de Regulación y Control Fito y Zoosanitario, 1-70. https://www.agrocalidad.gob.ec/wp-content/uploads/2020/05/guia6.pdf
Álvarez, A., Chilan, S., Figueroa, M., Saltos, V., Marcillo, M., & Caicedo, C. (2017). Gestión De Las Pymes Para Mejorar La Comercialización En Cultivos De Café. En Economía, Organización y Ciencias Sociales (3 ciencias). https://doi.org/10.17993/ecoorgycso.2017.32
Barrezueta, S., Moreira Blacio, W., & Quezada Abad, C. (2018). Análisis del cacao y café ecuatoriano desde su cadena de valor en el periodo 2010- 2015. Revista Científica Agroecosistemas, 6 (3), 6-17. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/213/240
BCE. (2018). REPORTE DE COYUNTURA SECTOR SECTOR AGROPECUARIO. En REPORTE DE COYUNTURA SECTOR SECTOR AGROPECUARIO. https://contenido.bce.fin.ec/documentos/PublicacionesNotas/Catalogo/Encuestas/Coyuntura/Integradas/etc201802.pdf
BCE. (2021). Reporte De Coyuntura Sector Agropecuario. En BANCO CENTRAL DEL ECUADOR. https://contenido.bce.fin.ec/documentos/PublicacionesNotas/Catalogo/Encuestas/Coyuntura/Integrads/etc202004.pdf
Chaves, E., & Esquivel, P. (2019). Ácidos clorogénicos presentes en el café: capacidad antimicrobiana y antioxidante. Agronomy Mesoamerican, 30(1), 299-311. https://doi.org/10.15517/am.v30i1.32974
Cortés, M., & Ladino, O. (2016). ELABORACIÓN DE UNA BEBIDA ALCOHÓLICA USANDO SUBPRODUCTOS DEL PROCESO DE BENEFICIO DEL CAFÉ (PULPA DE CAFÉ). Revista Nova, 2(2), 44-49. https://doi.org/10.1016/j.zefq.2011.09.019
Forumcafé. (2020). El café en Ecuador. fórumcafé Fórum Cultural del Café, 6-8 págs. https://static1.squarespace.com/static/5c88fb9ab2cf792069ddcb46/t/5e5e2c5ad10fed5651c4257a/1583230125755/CAFE+ECUADOR.pdf
García, B., & Rodríguez, L. (2014). Amor por el Café - El libro del café y sus gastronomía (ITE Ambiental SC para Cafés LUA (ed.); I). www. cafeslua.com
INIAP. (2014c). Establecimiento del cultivo (Preparación del terreno). En Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuaria. http://tecnologia.iniap.gob.ec/images/rubros/contenido/cafea/preparacion.pdf
INIAP. (2014d). Establecimiento del cultivo Siembra. En Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuaria. http://tecnologia.iniap.gob.ec/images/rubros/contenido/cafea/siembra.pdf
MAG. (2019). Informe de rendimientos objetivos de café (grano oro) 2019. 8. https://bit.ly/3rjXXbT
MAG. (2021). Exportadores compran a 27 dólares el quintal de café en Manabí – Ministerio de Agricultura y Ganadería. Ministerio de Agricultura y Ganadería. https://www.agricultura.gob.ec/exportadores-compran-a- 27-dolares-el-quintal-de-cafe-en-manabi/
Mosquera, M., & Villa, A. (2018). “ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA LA INTERNACIONALIZACIÓN DE CAFÉ ORGÁNICO ECUATORIANO AL MERCADO ALEMÁN A TRAVÉS DE UNA EMPRESA PRODUCTORA Y COMERCIALIZADORA”. En Journal of Chemical Information and Modeling. http://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/8314/1/14037_esp.pdf
Naranjo, M., Vélez, L., & Rojano, B. (2011). Actividad antioxidante de café colombiano de diferentes calidades. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 16(2), 164-173. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79956352419&partnerID=40&md5=5624ce29e577e850c458a5da843ff2 8f
OIC. (2021). Informe del mercado de Café, junio 2021. http://www.ico.org/documents/cy2020-21/cmr-0621-c.pdf
Ramírez, D. (2021). PLAN DE EXPORTACION DE CAFÉ ARABICO CON DESTINO A NORUEGA [FUNDACIÓN UNIVERSIDAD DE AMÉRICA]. http://52.0.229.99/bitstream/20.500.11839/8415/1/136030-2021-I- NIIE.pdf
REVISTA LÍDERES. (2019). El café despunta en el campo manabita | Revista Líderes. https://www.revistalideres.ec/lideres/cafe-campo- manabi-emprendedores-intercultural.html
Saona, K. (2021). “Estudio de la producción y comercialización del cultivo de café (Coffea spp.) en el Ecuador, en los últimos veinte años” [UNIVERSIDAD TECNICA DE BABAHOYO]. http://dspace.utb.edu.ec/bitstream/handle/49000/9302/E-UTB-FACIAG- ING AGROP-000141.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Serna, J., Torres, L., Martínez, K., & Hernández, M. (2018). Aprovechamiento de la pulpa de café como alternativa de valorización de subproductos. Revista ION, 31(1), 37-42. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.18273/revion.v31n1-2018006
Tomalá, J. (2017). Análisis económico de la producción de café robusta (Coffea canephora P)en el centro de prácticas Manglaralto a partir del primer año de producción [Universidad Estatal Península de Santa Elena]. http://repositorio.upse.edu.ec/bitstream/46000/3961/1/UPSE- TAA-2017-0005.pdf