Impact of plastic pesticide containers on agricultural soils: a cultural problem of Ecuadorian agriculture

Main Article Content

Gabriela Jamilex Tigrero Zapata
Ángel Lázaro Sánchez Iznaga
Alexis Eduardo Verdesoto Arguello
Álvaro Edmundo Saucedo Aguiar
Luis Carlos Camacho Bustamante
Carmen Luisa Soto Montoya

Abstract

Microplastics are generated by the degradation of larger fragments in the environment, thanks to ultraviolet light that can fragilize the materials, allowing them to be a source of severe toxins that affect the microbiota existing in the soil. The impact produced by plastics from pesticide containers in agriculture carried out by small and medium farmers on the soil is one of the cultural problems studied in this work. Through the implementation of surveys to forty farm owners and associates in legally established organizations in the rural area of the Puebloviejo and Quinsaloma canton, with open and closed questions, managed in a descriptive and informative way and analyzed quantitatively, data were obtained such as schooling, productivity, training and management of agricultural waste such as those common plastics used in their daily agricultural routine among them pesticide containers, PVC irrigation pipes, drip irrigation tapes and drip irrigation tapes, among others, drip irrigation tapes or covers for transplanting in their different labors allow increasing the sources of plastic materials, obtaining unflattering data on the handling and management of pesticide containers, and other common plastics, understanding the impact of contamination by pesticide plastics used by farmers, reflected in 93%, concluding that farmers do not return the containers and/or do not comply with their legal obligations, mainly due to lack of public support for control, motivation, lack of knowledge and awareness. 

Article Details

How to Cite
Tigrero Zapata, G. J., Sánchez Iznaga, Ángel L., Verdesoto Arguello, A. E., Saucedo Aguiar, Álvaro E., Camacho Bustamante, L. C., & Soto Montoya, C. L. (2024). Impact of plastic pesticide containers on agricultural soils: a cultural problem of Ecuadorian agriculture. Ingeniería Química Y Desarrollo, 5(02), 10–15. Retrieved from https://revistas.ug.edu.ec/index.php/iqd/article/view/1044
Section
Scientific Paper

References

E. Huerta, «Microplásticos insospechado problema ambiental,» EcofronteraS, vol. 20, nº 58, pp. 26-28, 2016.

E. V. Laos y O. Pérez, «Reciclaje de desechos plásticos en el Perú,» Revista de Química, vol. 12, nº 2, pp. 53-63, 1998.

*. J. T. Chunhui Wang1, H. Yu, Y. Wang, H. Li, S. Xu y G. Li, «Microplastic Pollution in the Soil Environment: Characteristics, Influencing Factors, and Risks,» Sustainability, vol. 14, nº 13405, pp. 1-14, 2022.

J. M. Casso-Gaspara, O. A. Acevedo-Sandoval y S. Martínez-Hernández, «Contaminación del suelo por microplásticos: panorama actual,» Pädi Boletín Científico de Ciencias Básicas e Ingenierías del ICBI, vol. 10, nº 19, pp. 55-60, 2022.

M. Ramírez, «EL USO DE PESTICIDAS EN LA AGRICULTURA Y SU DESORDEN AMBIENTAL,» Revista Enfermeria la Vanguardia, vol. 6, nº 2, pp. 40-47, 2018.

M. E. Jácome Córdova, C. N. Pincay Moreira y F. J. Duque-Aldaz, «Desarrollo de modelo de negocio aplicando la metodología Canvas para bebida a base de quinoa,» Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química, Guayaquil, 2019.

C. C. Z. Sánchez, G. B. L. Castro y B. J. C. Anchundia, «Materiales Poliméricos y el impacto ambiental: Una revisión,» Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional, vol. 7, nº 6, pp. 596-614, 2022.

A. A. Barragán Fabre, D. C. Pilay Parrales y F. J. Duque-Aldaz, «Análisis de la percepción de la afectación del ruido ambiental urbano asociado a la calidad de vida y salud a personas de la generación Z,» Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química, Guayaquil, 2022.

V. Bravo, E. De la Cruz, F. Ramírez y C. Wesseling, Cantidad importada de plaguicidas como herramienta para el monitoreo de peligros para la salud en Costa Rica. Instituto Regional de Estudios en Sustancias Tóxicas, 2011, p. 176.

X. E. Aguayo Morante, A. L. Bravo Córdova Adriana y F. J. Duque-Aldaz, «Modelo de negocio aplicando Lean Cavas para un licor artesanal a base de jengibre,» Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química, Guayaquil, 2020.

R. E. M. Castro, W. J. G. Ronquillo y J. De la Cruz Lozado, «Contaminación marina por desechos plásticos en países del perfil costero del Pacífico Sur, 2016-2021,» Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional, vol. 6, nº 5, pp. 458-478, 2021.

C. Recalde, M. Echeverría y R. Castro, «Descomposición de materia orgánica con microorganismos benéficos magnetizados,» Descomposición de Materia, vol. 24, nº 6, pp. 9-16, 2013.

M. Dias, M. Pagán, S. Braga, P. Cataneo y D. d. Silva, «Logística inversa de envases de plaguicidas: percepción de los pequeños y medianos productores agrícolas,» Artigios, vol. 15, nº 2, pp. 353-368, 2017.

Z. Polanía y P. Baracaldo, «Plásticos en la agricultura: beneficio y costo ambiental: una revisión,» Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, vol. 9, nº 1, pp. 139-150, 2013.

B. Posada Bustamante, «La degradación de los plásticos,» Revista Universidad EAFIT, vol. 30, nº 94, pp. 67-86, 1994.

J. F. López Aguirre, J. C. Pomaquero Yuquilema y J. L. López-Salazar, «Análisis de la contaminación ambiental por plásticos en la ciudad de Riobamba,» Polo del Conocimiento, vol. 5, nº 12, pp. 725-742, 2020.

M. Rillig, «Microplastic in Terrestrial Ecosystems and the Soil?,» Enviromental Science y Technology, vol. 46, p. 6453−6454, 2012.

WWF, «La hora del planeta en Ecuador busca compartir la contaminación por plásticos,» El Telégrafo, 2020.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)