Nueva peptona de origen vegetal como medio de cultivo para Bacterias y Hongos
DOI:
https://doi.org/10.53591/rug.v97i1.701Abstract
En la presente comunicación, se prepara y describe un nuevo medio de cultivo para bacterias y hongos, usando como sustrato la peptona obtenida por hidrólisis enzimática, ácida o alcalina, de hojas y tallos tiernos de "alfalfa" (Medicago sativa L.).
Se detallan las técnicas de preparación de este nuevo medio del cultivo, se mencionan las especies bacterianas y fúngicas que desarrollan y las características del crecimiento, como también la evaluación comparativa de proliferación con otros medios de cultivos.
Se concluye que la "alfalfa". constituye indudablemente un recurso óptimo, para la prepación de medios de cultivos bacteriológicos y micológicos, por tratarse de un vegetal cosmopolita y de fácil adquisición, por la gran cantidad de sustancias nutritivas que contiene, por la sencillez de la prepación del medio y por su bajo costo.
Metrics
References
.- Bier, o. Bacteriologia e Inmunologia - López Libreros Edit. (Buenos Aires) - 13a. Ed. 1970 - 94.
.- Brewer, J.H. Vegetal bacteriological media as substitutes for meat infusion media J. Bacter. 1983-46- No 4. 395.
. - Bridson. E. Oxoid Lab. The developmen, manufacture and control of Micribiological media MPPhil CBiol FIBMS - Tecnical Consultan Printed in the the U.K. 1994 -12, 22, 24, etc.
.- Burkart, A. Las leguminosas argentinas - ACME Agency, S.R.L. (Buenos Aires) 2a. Ed. 1952 - 24, 64, 75 y 336.
.- Burrows. W. Tratado de Microbiologia - Edit. Interam. S.A.(México) 1989 - 148 y 171.
.- Carpenter, P.L. Microbiologia Edit. Interam. S.A. (Mexico) 1969. 142.
.- Del Pozo, M. La Alfalfa: Su cultivo y aprovechamiento - Edit. Mundi Prensa (Madrid) -1971 - 287 y 292.
.- Difco Manual of Deshidrate Culture Media and Reagents for Microbiological and Clinical Laboratory Procedures - Difco Laboratories (Detroit, Michigan U.S.A.) 9a. Ed. 1989-73, 246 y 247.
.-Edgerton, C.W. Bean pod meal for culture media Phytopath. 1998 -8-445.
.- Ensminger, M.E. Producción porcina - Libreria "El Ateneo" (Buenos Aires) 4a. Ed. 1970-485.
Gil, E. y Schurhoff. P.N. Curso de Botanica General y Aplicada. Edit. Labor S.A. (Barcelona) 3a Ed. 1959-306 y 313.
.. Jawetz. E.: Melnick. J.L. Adelberg, A. Manual de Microbiologia Medica Edit. "El Manual Moderno" S.A. (Mexico) 15a Ed. 1995-83
.- Novelli. 4. Química Orgánica (I y III) - Edit. "El Ateneo" (Buenos Aires). 2a Ed. 19975-1: 939. III: 937 y 940.
.- Parodi. LR Enciclopedia Argentina de Agricultura y Jardineria Edu ACME 5.4.C.I. (Buenos Aires) - 1964-785.
.- Tablas de la composición química de los alimentos - UNI. Nac. de Córdoba Depart. de Acción Social. 1994-10, 14 y 110.
The Oxoid Manual of Culture Media, Ingredients and other Laboratory Services Oxoid Limited (London). 5a. Ed. 1957-182
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 1998 Francisco Ceruzzi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors who publish in Revista de la Universidad de Guayaquil know and accept the following conditions:
- The authors retain the copyright in the works, and grant to Revista de la Universidad de Guayaquil the right of the first publication of the work, under an international license Creative Commons Attribution-NonComderderivatives 4.0 that allows third parties to share the work provided that its author and its first publication is indicated this journal.
- The authors retain copyright and guarantee to Revista de la Universidad de Guayaquil the right to publish the work through the channels it deems appropriate.
- The authors are free to share, copy, distribute, execute and publicly communicate the version of the work published in Revista de la Universidad de Guayaquil, recognizing its publication in this journal.
- The authors are authorized to disseminate their works electronically once they are accepted for publication.