APPLICATION OF PROCEDURE FOR THE INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM IN THE MONTECARLO HOSTEL

Authors

  • Lesvia Leonides Rodríguez Gardó Institución de procedencia: CUM José Martí Pérez
  • Mercedes Cecilia Hernández Quesada Institución de procedencia: CUM José Martí Pérez
  • Oscar Lorenzo Carrera Sotero Institución de procedencia: CUM José Martí Pérez

DOI:

https://doi.org/10.53591/minerva.v2i2.881

Keywords:

Quality, Stay, Obsolescence, Offer, Satisfaction, Product

Abstract

Inventory management has a significant importance in the operation of the organizations dedicated to the commercialization. In most cases, this is done in an empirical way, in the absence of scientific methods or techniques that allow optimization. The present investigation overcomes these shortcomings through the elaboration of a procedure for the design of the Inventory Management System carried out at the Monte Carlo  lodging house located in the province of Cienfuegos, Cuba, which relies on specific procedures for the classification of Items in inventory and for the application of inventory models. The results obtained allowed to characterize the current state of the Inventory Management in the company under study, besides knowing the moment and the quantity of its orders taking into account several factors such as the demand, term of delivery, etc. These results constituted a validation of the proposed procedure and were preceded by the analysis of documents that dealt with definitions and concepts about Logistics, inventory, classification and inventory management systems.

References

Ballou, R. (1991). Logística Empresarial. Control y Planificación. Madrid. España: Díaz de Santos. Centro Español de Logística. Diccionario de términos y definiciones logísticas. España.

Burkus, D. (2018) Bajo una nueva gestión. Editorial Empresa Activa. España.

Centros tecnológicos comunitarios (2018) Cincuenta tendencias de marketing. España.

Centros tecnológicos comunitarios. (2019). Guía para elaborar el plan de marketing. España.

Centros tecnológicos comunitarios (2018) Manual de marketing. España.

García, J (2017. La Burbuja emprendedora. Editorial Empresa Activa. España.

Cruz, A. (2017) Gestión de Inventarios. Editorial IC. España.

Gratton, L. (2017). La vida de 100 años. Editorial Versus. España.

Preukscha, A, (2017). Blockchain: la revolución industrial de internet. Editorial Gestión 2020, España.

Stevenson M. (2019). Hacemos la cosa de otra manera. Editorial Galaxia Gutenberg.

Conejero C. & Hernández, N. (2003): Gestión de aprovisionamiento. Notas del Diplomado "Logística Comercial" impartido en la Casa Matriz de ITH (Comercializadora para el Turismo), Ciudad de La Habana.

Olivera, D. (2008). Procedimiento para el diseño del sistema de gestión de inventario en la unidad básica de ATM de la ECM 3. (Tesis En opción al Título de ingeniero, Universidad Central "Marta Abreu" de Las Villas).

Ortiz, M. (2004) ¿Cómo gestionar los stocks? Un reto para la gerencia moderna. Ponencia. Cuidad de la Habana. Cuba.

Ortiz, M: (2004) “Procedimiento para la gestión de inventarios con demanda independiente en empresas comerciales y de servicio”. Tesis Doctoral, Diciembre, La Habana, Cuba.

Crespón, R. & Auxiliadora, M. (2003). Administración de la cadena de suministros. Manual para estudiantes d la especialidad de Ingeniería Industrial. Honduras.

Alonso, B. (2008). Manejo de inventarios para empresas de servicios y su aplicación práctica en una empresa, teoría que se enmarca dentro de la administración de operaciones. Recuperado en febrero 23, 2009 en http://www.gestiopolis.com/administracion-estrategia/inventarios-y- administraciondeoperaciones.htm.

Dell´Agnolo,A.(2018) Costos de Inventarios, Planificación de Stocks y Aprovisionamiento. Tomado de: www.Monografías. com

González, D. (2008).Consultado en febrero 25, 2018 en http://www.monografias.com/trabajos65/gestion de inventarios.

Published

2021-01-06

How to Cite

Rodríguez Gardó , L. L., Hernández Quesada, M. C., & Carrera Sotero, O. L. (2021). APPLICATION OF PROCEDURE FOR THE INVENTORY MANAGEMENT SYSTEM IN THE MONTECARLO HOSTEL. Revista Minerva, 2(2), 68–84. https://doi.org/10.53591/minerva.v2i2.881

Issue

Section

Artículos