The cyanotoxins occurrence in water and fresh foods: human health implications

Main Article Content

Nelfa Elizabeth España Francis
Liliana María Gomez Luna

Abstract

The cyanotoxins occurrence in water, and their incorporation into the food chain have caused numerous reports of health damage. This study presents a systematic-critical review on the presence and implications of cyanotoxins in water and fresh foods, considering their potential impact on human health. The applied methodology corresponds to a critical-narrative analysis of research published in institutional repositories and high-impact databases (PubMed, Crossref, Google Scholar, Scopus) considering the last 10 years of documentary validity. The results demonstrate a recognition of the impact of human activities and climate change on the increasing incidence of cyanotoxins on human well-being, with negative implications, related to gastrointestinal symptoms, liver conditions and damage to the nervous system, the impact being relevant. of microcystins and cylindrospermopsins. Emphasis is placed on the need to obtain precise data on the toxicological charge in both water, biomass, and fresh foods, to establish the pertinent restrictions in order to provide health guarantees. Governments must take measures to prevent the risk associated with the presence of cyanotoxins, with training and capacity building for research and management being necessary in vulnerable contexts. Mitigation of the impacts of cyanotoxins must be treated from a communication and instructional point of view. It is important to develop awareness campaigns to improve perception of this emerging risk, which often compromises the lives of human beings.

Article Details

How to Cite
España Francis, N. E., & Gomez Luna, L. M. (2024). The cyanotoxins occurrence in water and fresh foods: human health implications. Ingeniería Química Y Desarrollo, 6(02), 11–19. Retrieved from https://revistas.ug.edu.ec/index.php/iqd/article/view/343
Section
Scientific Paper

References

R. O. Echenique, «Las cianobacterias: el invento más revolucionario,» Museo, vol. 34, pp. 7-16, 2022. [En línea]. Disponible: https://acortar.link/feAS7c.

A. Cascajosa y R. Guzmán, Bioaccesibilidad de cianotoxinas en mejillones mediante un modelo de digestión in vitro, Tesis, Universidad de Sevilla, Sevilla, Andalucía., 2020. [En línea]. Disponible: https://idus.us.es/handle/11441/92291.

J. M. Loaiza, A. Rubio y G. Peñuela, «Aplicación de ultrasonido para el control de cianobacterias y la degradación de cianotoxinas,» Revista UIS Ingenierías, vol. 22, nº 4, p. 51–60, 2023. [En línea]. Disponible: https://doi.org/10.18273/revuin.v22n4-2023005.

L. Kreniski, J. Dysarz, A. Batista y N. Dalonso, «Avaliação das florações de cianobactérias nos rios de abastecimento do município de Joinville,» Eng Sanit Ambient, vol. 27, nº 3, pp. 477-487, 2022. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.1590/S1413-415220200289.

P. Wielinga y J. Schlundt, One Health and Food Safety, Springer, 2014. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/Kpb7Bd.

OPS, «Una Salud: un enfoque integral para abordar las amenazas para la salud en la interfaz entre los seres humanos, los animales y el medioambiente,» 20 07 2021. [En línea]. Available: https://acortar.link/WFjb8y. [Último acceso: 15 04 2024].

J. Mercader, A. Abad y C. Agulló, «Aproximaciones inmunoanalíticas para el control de xenobióticos y biotoxinas en alimentos,» Arbor, vol. 196, nº 795, p. a542, 2020. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.3989/arbor.2020.795n1006.

J. C. Painefilú, Toxicidad de cianotoxinas presentes en cuerpos de agua dulce de Norpatagonia en la trucha arcoíris, Oncorhynchus mykiss, Tesis, Universidad Nacional del Comahue, Neuquen, Argentina, 2020. [Linea]. Disponible: https://acortar.link/xqJUhV.

T. Soto, Efectos degenerativos inducidos por la cianotoxina β-N-metilamino-L-alanina (BMAA) en células de retina, Tesis, Universidad Nacional del Sur, Bahía Blanca, Argentina, 2023. [Linea]. Disponible: https://acortar.link/XCuKWR.

C. Chagua y C. Yhoshili , Importancia Científica de las Oxifotobacterias del Género Nostoc sp.: una revisión sistemática, Tesis, Universidad María Auxiliadora, Lima, Perú, 2022. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/yXrvFK.

M. Pompêo y V. Moschini, «Avaliação da degradação da qualidade da água do reservatório Carlos Botelho em Itirapina, São Paulo, Brasil, por meio de imagens do satélite Sentinel 2,» Eng Sanit Ambient, vol. 27, nº 21, pp. 279-290, 2022. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.1590/S1413-415220210002.

T. Almeida, Bioacumulação de cianotoxinas em hortaliças irrigadas com águas eutrofizadas de reservatórios superficiais do semiárido, Tesis, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Brasil, 2023. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/zsdOnn.

M. Recio Remón, Modelos avanzados para el estudio de la toxicidad in vitro y su aplicación a cianotoxinas, Tesis, Universidad de Sevilla, Sevilla, España, 2022. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/gcgKXP.

C. Juanena, A. Negrin y A. Laborde, «Cianobacterias en las playas: riesgos toxicológicos y vulnerabilidad infantil,» Revista Médica del Uruguay, vol. 36, nº 3, pp. 301-310, 2020. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.29193/rmu.36.3.7.

M. T. Menescal, Cianobactérias e Cianotoxinas em uma floração no reservatório Joanes I, Tesis, Universidade Federal Da Bahía, Salvador de Bahía, Brasil, 2018. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/txCnyi.

L. Quijada, R. Guzmán, A. Cascajosa, Á. Jos y A. Cameán, «In vitro assessment of cyanotoxins bioaccessibility in raw and cooked mussels,» Food Chem Toxicol, vol. 140, nº 24, pp. 1-1, 2020. [En linea]. Disponible: DOI: 10.1016/j.fct.2020.111391.

T. Silva, Cianotoxinas: impacto na qualidade e disponibilidade de água, Tesis, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Garanhuns-PE, 2023. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/z3jIQs.

S. y. I. C. A. Romero Hurtado, «Lipopolisacárido,» Revista de medicina veterinaria, vol. 1, nº 19, pp. 37-45, 2010.

M. Conceição , A. Silva , C. Cavalcante , J. Rodrigues , W. Lopes, V. Duarte y B. Ovruski , «Remoção de cianobactérias e cianotoxinas presentes em águas de reservatórios eutrofizados por processos oxidativos avançados (POAs) / Removal of cyanbacteria and cyanotoxins present in waters from eutrophized reservoir by advanced oxidative process (AOPs),» razilianJournal of Development, vol. 6, nº 8, pp. 61234-61248, 2020. [En linea]. Disponible: DOI:10.34117/bjdv6n8-514.

A. Miglione, M. Napoletano y S. Cinti, «Electrochemical Biosensors for Tracing Cyanotoxins in Food and Environmental Matrices,» Biosensors, vol. 11, nº 315, pp. 1-16, 2021. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.3390/bios11090315.

Z. Mohamed, M. Deyab, M. Abou y W. Elraghy, «Occurrence of toxic cyanobacteria and microcystin toxin in domestic water storage reservoirs, Egypt,» Environ Sci Pollut Res Int, vol. 22, nº 15, pp. 11716-27, 2015. [En linea]. Disponible: DOI:10.2166/aqua.2016.115.

Z. Rider, A. Percich, Y. Hiripitiyage, T. Harris, B. Sturm, A. Wilson, E. Pollock, J. Beaver y A. Husic, «Drivers of cyanotoxin and taste-and-odor compound presence within the benthic algae of human-disturbed rivers,» Water Res, vol. 1, nº 253, p. 121357, 2024. [En linea]. Disponible: DOI: 10.1016/j.watres.2024.121357.

M. A. Forero, Determinación de Cyanoprokaryotas planctónicas y su potencial en la producción de cianotoxinas en un embalse de la sabana de Bogotá - Colombia, Tesis, Universidad Nacional, Bogotá, Colombia, 2013. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/Du1bgg.

L. Á. Churata y M. T. Alvarez, «Importancia biológica de la microcistina en aguas de riego y alternativas en su detección y degradación,» Revista CON-CIENCIA, vol. 11, nº 1, pp. 1-22, 2023. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.53287/amwe9720hu67i.

U. Batool, N. Tromas, D. Simon, S. Sauvé, J. Shapiro y M. Ahmed, «Snapshot of cyanobacterial toxins in Pakistani freshwater bodies,» Environ Sci Pollut Res Int, vol. 31, nº 16, pp. 24648-24661, 2024. [En linea]. Disponible: DOI: 10.1007/s11356-024-32744-w.

M. Federici, M. Vallejos, C. Simón, P. Rovira, V. Ciganda, N. Rigamonti y G. Ferrari, «Impacto de las cianotoxinas en la producción agropecuaria y el ambiente,» Revista INIA, nº 68, pp. 79-83, 2022. [En linea]. Disponible: DOI:10.13140/RG.2.2.18992.43523.

E. Cantoral , A. Asencio y M. Sanjurjo, «Cianotoxinas: efectos ambientales y sanitarios. Medidas de prevención,» Hidrobiológica, vol. 27, nº 2, pp. 241-251, 2017. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/7pUJpx.

ONU, «Objetivos del desarrollo sostenible: Esfuerzos en América Latina y el Caribe,» Sello editorial Tecnológico de Antioquia, 2021. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/VfJ9iu.

D. Drobac y N. Tokodi, «Cyanotoxins in food: Exposure assessment and health impact,» Epub, vol. 184, nº 30, p. 114271, 2024. [En linea]. Disponible: DOI: 10.1016/j.foodres.2024.114271.

D. Andrinolo y D. Sedan, «Cianotoxinas. Farmacología y efectos de las principales toxinas presentes en Argentina,» de Cianobacterias como determinantes ambientales de la salud, Buenos Aires, Ministerio de Salud de la Nación, 2017. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/YtjiZE, pp. 49-66.

A. Godino, D. Moreno y D. Castilla, Métodos analíticos para la determinación de cianotoxinas en alimentos, Tesis, Universidad de Jaen, Jaén, España, 2023. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/0cHh84.

G. Ávila, Detección de secuencias que codifican enzimas productoras de cianotoxinas, su expresión y relación con las características del agua en cenotes del noreste de la península de Yucatán, Tesis, Centro de Investigación Científica de Yucatán, A.C., Yucatán, México, 2023. [En linea]. Disponible: https://acortar.link/S0H0lL.

L. L. N. W. H. I. Tito JCR, «First Report on Microcystin-LR Occurrence in Water Reservoirs of Eastern Cuba, and Environmental Trigger Factors.,» Toxins, vol. 3, nº 14 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35324706/ DOI:10.3390/toxinas14030209, p. 209, 2022.

İ. Yurdakul, «Evaluation of clinical, radiological, ultrasonographic and microbiological findings of septic arthritis in 50 calves,» Revista mexicana de ciencias pecuarias, vol. 10, nº 1, pp. 254-266, 2019. [En linea]. Disponible: https://doi.org/10.22319/rmcp.v10i1.4727.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.