Use of clinoptilolite aluminosilicate (ZeoterA) in the cultivation of beans (Phaseolus vulgaris) controlling anthracnose (Colletotrichum lindemuthianum) under different doses of phosphorus

Main Article Content

Edison Marcelo Pazmiño Muñoz
Ángel Lázaro Sánchez Iznaga
José Antonio Realpe Iduarte
Gregorio Justino Baldeon Prieto
Yomaira Alexandra Romero Troya

Abstract

The objective of this research was to evaluate the use of clinoptilolite aluminosilicate (ZeoterA) in the bean (Phaseolus vulgaris) crop controlling anthracnose (Colletotrichum lindemuthianum) under different doses of phosphorus. The design used was Completely Random Blocks (DBCA) with six treatments with different doses of ZeoterA. They were divided into two applications of fertilizers and ZeoterA during the trial and different agronomic variables were evaluated. The different agronomic variables were subjected to Analysis of Variance using Tukey's test at 95% probability. The severity of C. lindemuthianum was evaluated by applying visual scales and the Leaf Doctor software. At the end of the test, it was determined that the application of 70 - 15 - 40 kg/ha (N-P-K) + Zeolite (150 kg/ha) has a positive effect on the health of the bean pod and decreases pod rot. This treatment presented the highest yield 2.45 kg/ha and a greater productive response in agronomic variables such as plant height (30.90 cm) and weight of 100 seeds (68 g). This treatment also presented a better Benefit/Cost Ratio of 36% over the control. 

Article Details

How to Cite
Pazmiño Muñoz, E. M., Sánchez Iznaga, Ángel L., Realpe Iduarte, J. A., Baldeon Prieto, G. J., & Romero Troya, Y. A. (2024). Use of clinoptilolite aluminosilicate (ZeoterA) in the cultivation of beans (Phaseolus vulgaris) controlling anthracnose (Colletotrichum lindemuthianum) under different doses of phosphorus . Ingeniería Química Y Desarrollo, 5(02), 16–21. Retrieved from https://revistas.ug.edu.ec/index.php/iqd/article/view/1062
Section
Scientific Paper

References

M. Pedrosa M, C. Cuadrado, C. Burbano, M. Muzquiz, B. Cabellos, B. Olmedilla Alonso y C. Asensio Vegas, «Effects of industrial canning on the proximate composition, bioactive compounds contents and nutritional profile of two Spanish common dry beans (Phaseolus vulgaris L.),» Food Chemistry, vol. 166, pp. 68-75, 2015.

A. Sánchez Colás, R. Torres Gutiérrez, R. Cupull Santana, A. Rodríguez Urruti, M. Fauvart, J. Michiels y J. Vanderleyden, «Effects of co-inoculation of native Rhizobium and Pseudomonas strains on growth parameters and yield of two contrasting Phaseolus vulgaris L. genotypes under Cuban soil conditions,» European Journal of Soil Biology, vol. 62, pp. 105-112, 2014.

H. Cantaro Segura, A. Huaringa Joaquín y D. Zúñiga-Dávil, «Efectividad simbiótica de dos cepas de Rhizobium sp. en cuatro variedades de frijol (Phaseolus vulgaris L.) en Perú,» Idesia (Arica), vol. 37, nº 4, pp. 73-81, 2019.

«Instituto Nacional de Estadística y Censos. INEC,» INEC, 2022. [En línea]. Available: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/estadisticas-agropecuarias-2/. [Último acceso: 19 agosto 2023].

C. Moya, M. Elena Mesa, M. Vizcaino, M. León y S. Guevara, «Comparación de seis variedades de frijol en el rendimiento y sus componentes en Chaltura, Imbabura, Ecuador,» Cultivos tropicales, vol. 40, nº 4, pp. 1-9, 2019.

W. D. Guerrero Mendieta, Efecto de la fertilización nitrogenada, completa y balanceada sobre dos variedades de fríjol (Phaseolus vulgaris) sembradas en época seca, sector el Paraíso la 14, Quevedo, Los Ríos: Universidad Técnica Estatal de Quevedo, 2017, p. 81.

K. A. Segura Carrera, Evaluación de dosis de NPK vs densidad de siembra en el cultivo de Frejol “cuarentón” (Phaseolus vulgaris L) durante época lluviosa, Quevedo: Universidad Técnica Estatal de Quevedo, 2021.

B. Alburquerque y G. Velásquez, «Cinética de liberacion del fósforo en roca fosfórica,» Revista Cubana de Química, vol. 20, nº 3, pp. 13-16, 2008.

F. R. Garcés Fiallos, «Cuantificación de enfermedades en líneas promisorias y variedades de fréjol en Quevedo, Ecuador,» Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, vol. 11, nº 1, pp. 196-207, 2013.

I. Apaza Espinoza, Evaluacion de niveles de zeolita natural en el comportamiento agronomico del cultivo de la rucula (Eruca sativa Mill) en ambiente controlado en la comunidad de kallutaca, La Paz: Universidad Mayor de San Andrés, 2017.

X. E. Aguayo Morante, A. L. Bravo Córdova Adriana y F. J. Duque-Aldaz, «Modelo de negocio aplicando Lean Cavas para un licor artesanal a base de jengibre,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2020.

J. A. Luzarraga Pinargote, A. L. Morán Fuentes y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta de mejora en la calidad del servicio de atención al cliente en universidades públicas aplicando el modelo Servperf,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2021.

N. Obregón Portocarrero, J. E. Díaz Ortiz, M. C. Daza Torres y H. F. Aristizabal Rodríguez, «Efecto de la aplicación de zeolita en la recuperación de nitrógeno y el rendimiento de maíz,» Acta agronomica, vol. 65, nº 1, pp. 24-30, 2016.

G. Tsintskaladze, L. Eprikashvili, N. Mumladze, V. Gabunia, T. Sharashenidze, M. Zautashvili, T. Kordzakhia y T. Shatakishvili, «Nitrogenous zeolite nanomaterial and the possibility of its application in agriculture,» Annals of Agrarian Science, vol. 15, nº 3, 2017.

J. A. Ippolito, D. D. Tarkalson y G. A. Lehrsch, «El método de aplicación del suelo de zeolita afecta el nitrógeno inorgánico, la humedad y el crecimiento del maíz,» Ciencia del suelo, vol. 17, nº 3, pp. 136-142, 2011.

G. E. Argumanis Sancho-Dávila, Efecto de zeolita clinoptilolita en la calidad del agua con fines de uso en acuicultura ornamental, Lima: Universidad Nacional: Agraria La Molina. Facultad de Pesquería, 2021.

P. Palanivell, O. H. Ahmed, K. Susilawati y N. M. Ab Majid, «Mitigar la volatilización de amoníaco de urea en condiciones de anegamiento utilizando zeolita clinoptilolita,» Internacional de Agricultura y Biología, vol. 17, nº 1, 2015.

Most read articles by the same author(s)