Production of handicrafted probiotics for his application in goats

Authors

  • Cristóbal Freire University of Guayaquil image/svg+xml
  • John Saquicela University of Guayaquil image/svg+xml
  • César Besantes Colegio Técnico Agropecuario Pablo Weber Cubillo , Colegio Técnico Agropecuario Pablo Weber Cubillo

DOI:

https://doi.org/10.53591/iti.v5i5.1240

Keywords:

Goats, probiotics, Lactobacillus sp, Rumen fluid zootechnical additive

Abstract

According with World Health Organization, the probiotics definition is any microorganism that is supplied in adequate quantities and promotes health benefits in the host organism. At the present s encouraging the use of microorganisms to produce various animal species. However, in many ofthese commercial products contain microorganisms that are not on the label, possibly because of inadequate elaboration and transportation, moreover, the products come from of different countries or regions to Ecuador, and is possible that these microorganism produce infection. For that reason, we elaborate artisanal probiotics with microorganismof Ecuadorian growing areas, at low cost; and we obtain evidences of weight gain in the experimentation animals. We tested three media to obtain Lactobacillus sp.: feces, freshly drawn milk liquid from the rumen stomach of goats (Rumen Fluid). On the other hand as medium culture, was used medium whole milk powder in different quantities and it was mixed with melaza, and we obtained more quantity of microorganism in culture medium used with rumen fluid.Then we established pairs of goats according their similar weight, to seven were orally applied our probiotics and founded greater weight gain compared with six especimens used as controls. These results could benefit the weight gain of goats in the Ecuador.

References

ARGENTINA. UNIVERSIDAD NACIONAL DEL LITORAL. Utilización de probioticos para mejorar el crecimiento de los terneros. [en línea]. 20!0.Argentina. [Fecha de consulta: 18 de enero de 2013]. Disponible en Web: http://www.etsia.upm.es/fedma/capitulos/03cap_ix.pdf

CAJAS, G., E. GONZÁLEZ, FLORES, C. y E. ALBANELL. Alternativas a los antibióticos de uso alimentario en rumiantes: Probioticos. enzimas y ácidos orgánicos. [en línea]Universidad Autónoma de Barcelona. Departamento de Producción Animal. Universidad de León. España. 2013. [Fecha de consulta:28 de agosto de 2013] Disponible en web: http://www.engormix.com/MAganaderiacame/nutricion/articulos/altemativas-antibioticos-uso-alimentario-t4595/l41-p0.htm

DÍAZ REYES, A.; M. LAURENCIO SILVA Y PÉREZ QUINTANA, M. Los probioticos y su empleo en los rumiantes. Universidad de Matanzas Camilo Cienfuegos. Facultad de Agronomía. Cuba. 2008, CP 44 740. DIBNER, Julia y RICHARDS, Cumyn. 2005. Antibiotic growth promoters in agriculture: history and mode of action. Poultry Sci. 84:634

ECUADOR. INSTITUTO NACIONAL DE ESTADÍSTICAS Y CENSOS. Visualizador de Estadísticas Agropecuarias del Ecuador ESPAC. [Fecha de consulta: 28 de agosto de 2013] Disponible en web: http://200.l I0.88.44/lcds-samples/testdrive-remoteobject/main.html#app=dbb7&9270-selectedlndex=l

FREIRE, Antonio y SAQUICELA, John. "Elaboración de probioticos artesanales para el desarrollo de la ganadería del litoral ecuatoriano". Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia. Universidad de Guayaquil. 2010

FULLER, Roy. Los probioticos, prebioticos, simbióticos y ¿Que está realmente creciendo en su comida? [en línea]. PRmod. 2012. [Fecha de consulta: 28 de enero de 2013] Disponible en Web: http://es.prmob.net/probiótico/roy-fuller/activia-l006520.html

GÓMEZ, Gladys. 2006. Los probioticos, una alternativa en el tratamiento de enfermedades. [en línea]. Monografías. Disponible en Web: http://www.monografías.com/trabajos16/probioticos/probioticos.shtml

GONZÁLEZ, Blanca, GÓMEZ, Marivel Y JIMÉNEZ, Zacarias. 2003. Bacteriocinas de Probioticos. Revista de la Facultad de Salud Pública y Nutrición. Cuba. 4:2 Abril y Junio.

GONZÁLEZ-SÁNCHEZ, lvanhoe. 1995. Probioticos para el tratamiento deMastitis Bovina. [en línea). Revista de la Facultad de Salud Pública y Nutrición. Cuba. Disponible en Web: http://www.monografias.com/trabajos51/mastitis-bovina/rnastitis-bovina.shtml

HAVENAAR, Robert y HUIS JN"TVELD, Bert. Selection of strains for probiotic use., B. J. B. Amsterdan: Elsevier applied e hall. 1992. 209-224

HAMER, Robert. Tratamiento de Mastitis bovina con probioticos. [en línea). Actualvet 7.5. Culiacan Mexico. [Fecha de consulta: 20 de enero de 2013). Disponible en web: http://actualvet.blogspot.com/2010/08/tratamiento-de-mastitis-bovina-con.html

MARTÍNEZ, Galo. Implantación de microorganismos ruminales de ganado Bosindicus (BRAHMAN), en terneros Bos taurus (HOLSTEIN}, de JO días a 6 meses de edad. Tesis de Grado. Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia. Universidad de Guayaquil. 2011. 159 pg.

OJEDA, F., CÁCERES, O., MONTEJO, l., MARTÍN, G.J. Estudio de la acción del probiotico Sorbía/ en los indicadores nutricionales de hollejos de naranja conservados con diferentes materiales absorbentes Pastos y Forrajes [en línea] 2008, 31 (Septiembre) [Fecha de consulta: 28 de enero de 2013] Disponible en http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=269119697008. ISSN 0864-0394

ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD, Biotecnología moderna de los alimentos, salud y desarrollo humano: estudio basado en evidencia. [ en línea]. 2005. [Fecha de consulta: 28 de enero de 2013). Disponible en Web: http://www.who.int/foodsafety/publications/biotech/biotech_sp.pdf

SILVA HERNANDEZ. Eryck. [et al). Primer Foro sobre Ganadería Lechera de la zona alta de Veracruz. Instituto de Ciencias Básicas y Facultad de Nutrición. Xalapa. UniversidadVeracruzana. México.201 O. Fechadeconsulta: 28 de agosto de 2013] Disponible en web: http://www.uv.mx/apps/agronomia/foro_lechero/Bienvenida_files/PRODUCTOSNOTRADICIONALESDELECHECABRA.pdf

VAN EYS y DEN HARTOG, L. International One Day Seminar: Role of Probiotics in animal nutrition and their link to the demands of Europeans consumers. 2003

Downloads

Published

2013-11-30

Issue

Section

Artículos