Pre-feasibility of cocoa cultivation (Theobroma cacao L.), in the agricultural area of the canton Pajan, province of Manabi
DOI:
https://doi.org/10.53591/iti.v15i20.1547Keywords:
cocoa, pre-feasibility, market, agrotechnics, economic-financial analysisAbstract
Context: Regarding the problems faced by the ecuadorian cocoa subsector in marketing and technical-economic management of plantations, the general aim of this research work was to carry out a pre-feasibility study of cocoa cultivation in the agricultural area of the Pajan-Manabi canton to contribute to improving the economy of the average producer. Method: The research methodology used was descriptive and explanatory, with primary and secondary collection of data and information by means of surveys. In addition, statistics on the components of the national and international market forces of the sector, processed with the use of descriptive and inferential statistics. Results: The lack of state support to the producer in the different stages of the management of the agricultural enterprise, cause a reduction of incomes in an agricultural area that presents optimal edaphoclimatic factors for cultivation. Conclusions: In cocoa CCN-51, the NPV is positive and the IRR 32%, indicators that reveal feasibility of this agrosocio-economic project.
References
Alcívar, K., Quezada, J., Barrezueta, S., Carvaja, H., & Garzón, V. (2021). Análisis económico de la exportación del cacao en el Ecuador durante el periodo 2014 – 2019. Polo del Conocimiento, 6(3), 2430-2444. https://doi.org/10.23857/pc.v6i3.2522
Anecacao. (2015). Retos y objetivos de ANECACAO en el 2015. Anecacao, 3, 36. http://www.anecacao.com/uploads/magazine/REVISTASABOR ARRIBA 3ERA ANECACAO CS5.pdf
Anecacao. (2019). SECTOR EXPORTADOR DE CACAO. Anecacao, 8.http://www.anecacao.com/index.php/es/estadisticas/estadisticas-actuales.html
Arvelo, M., González, D., Delgado, T., Maroto, S., & Montoya, P. (2017). ESTADO ACTUAL SOBRE LA PRODUCCIÓN, EL COMERCIO Y CULTIVO DEL CACAO EN AMÉRICA. IICA, 1-254. http://www.sidalc.net/cgibin/wxis.exe/?IsisScript=IICACR.xis&B1=Buscar&formato=1&cantidad=50&expresion=CH OCOLATE
Aspiazu, A. (2017). Establecimiento de línea base del proceso de comercialización de cacao (Theobroma cacao L) en el cantón Vinces - Ecuador [UNIVERSIDAD DE GUAYAQUIL]. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/20748
Barrera, V., Escudero, L., Racines, M., García, C., Arévalo, J., Casanova, T., Loor, G., Plaza, L., Zambrano, F., Rodríguez, G., Peña, G., Párraga, J., Quiroz, J., Alwang, J., & Domínguez, J. (2018). La cadena de valor del cacao y el bienestar de los productores en la provincia de Manabí Ecuador. INIAP, 144. http://hdl.handle.net/10919/86639
Benett, M., & Ruocco, C. (2015). ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA LA CREACIÓN DE UNA MICROEMPRESA, DE PRODUCCIÓN Y COMERCIALIZACIÓN DE CACAO EN LA PARROQUIA LITA, CANTÓN IBARRA, PROVINCIA DE IMBABURA. [Universidad Técnica del Norte]. http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/6382/1/02 ICA 1047 TRABAJO GRADO.pdf
Borja, K., Vite, H., Garzón, V., & Carvajal, H. (2021). ANÁLISIS DE LAS EXPORTACIONES DEL CACAO ECUATORIANO EN GRANO EN EL PERIODO 2008 AL 2018. REVISTA METROPOLITANA DE CIENCIAS APLICADAS, 4, 148-155. https://remca.umet.edu.ec/index.php/REMCA/article/view/422/442
Bravo, M. (2018). Plan de inversión de una finca de cacao orgánico en la Aldea de Ticamaya , Honduras. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano.
CEPAL. (2015). Diagnóstico de la Cadena Productiva del Cacao en el Ecuador. Vicepresidencia de la República del Ecuador, 10. 11. Coba, G. (2021, enero 15). El confinamiento aumentó el consumo de cacao en el mundo. 1-1. https://www.primicias.ec/noticias/economia/confinamiento-mercados-internacionalesconsumo-cacao/
Dostert, N., Roque, J., Cano, A., la Torre, M., & Weigend, M. (2012). Hoja botánica: Cacao Theobroma cacao L . https://doi.org/10.13140/RG.2.2.31228.44165
El Universo. (2016). Se habló sobre el origen y la tradición del cacao. El Universo. https://www.eluniverso.com/vida-estilo/2016/04/17/nota/5526897/se-hablo-sobre-origentradicion-cacao/
ESPAC, & INEC. (2020). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua (ESPAC) 2019. 1-43. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/webinec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2019/Presentacion de los principales resultados ESPAC 2019.pdf
Espinoza, M., & Sichique, D. (2013). “ESTUDIO DE FACTIBILIDAD DEL POSICIONAMIENTO Y COMERCIALIZACIÓN DE LA PRODUCCIÓN DE CACAO FINO AROMA EN LA HACIENDA «PUERTO MORONA» EN LA PROVINCIA DE MORONA SANTIAGO.” [Universidad Politécnica Salesiana]. En Dspace Universidad Politécnica Salesiana. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/5291/1/UPS-CT002764.pdf
MINCETUR. (2019). CHOCOLATES Y DERIVADOS DE CACAO. Ministerio de Comercio Exterior y Turismo, 1-93. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/410803/2_Chocolates_y_Derivados_de_Cacao_2019_PLIEGOS.pdf
Ministerio de Agricultura y Ganadería, & Sistema de Información Pública Agropecuaria. (2021). FICHA DEL CULTIVO DE CACAO (Theobroma cacao L.). Sistema de información Pública Agropecuaria (SIPA). http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/cacao
Ministerio de Agricultura y Riego. (2019). Observatorio de Commodities: Cacao 2019. Observatorio De Commodities: Cacao, 10. http://agroaldia.minagri.gob.pe/biblioteca/download/pdf/tematicas/eeconomia/e71/commodities_cacao_ene19.pdf
Noboa, F. (2019). “Efecto de la aplicación de tres productos a base de ácidos húmicos y fúlvicos sobre el crecimiento y desarrollo de plántulas de cacao (Theobroma cacao L.) en la zona de Valencia, provincia de Los Ríos” [UNIVERSIDAD TÉCNICA ESTATAL DE QUEVEDO]. https://repositorio.uteq.edu.ec/bitstream/43000/3681/1/T-UTEQ-0172.pdf
Quiroz, J. (2009). La producción del cacao: Programa de capacitación a facilitadores y agricultores en la cadena de cacao. http://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5068
Sánchez, V., Zambrano, J., & Iglesias, C. (2019). La Cadena de Valor del CACAO en América Latina y El Caribe (V. Sánchez, J. Zambrano, & C. Iglesias, Eds.). https://www.fontagro.org/new/uploads/adjuntos/Informe_CACAO_linea_base.pdf
Sosa, M. (2018). MERCADO INTERNACIONAL DEL CACAO: UNA REFERENCIA OBLIGADA PARA LA INSERCIÓN DEL CACAO de BARACOA. Revista Cubana de Economía Internacional, 1, 54-70. http://biblioteca.clacso.edu.ar/Cuba/cieiuh/20180517102233/MercadoInternacionalCacao.pdf
Vásquez, E., García, N., Bastos, L., & Lázaro, J. (2018). Análisis económico del sector cacaotero en Norte de Santander, Colombia y a nivel internacional. Revista De Investigación, Desarrollo E Innovación, 8(2), 237-250. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6763151
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Liliana Irene Cercado Malavé, Cristhian Neptalí Macías García, Iván Edmundo Ramos Mosquera
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.