Development of alimentary products as of the peels of the banana
DOI:
https://doi.org/10.53591/iti.v5i5.114Keywords:
Agricultural remainders, analysis and evaluation of foods, Peels of banana, Techniques for production and conservation of foodsAbstract
Unlike which many think, the remainders or tailings are not material useless that is more than enough or bothers, but that in most cases t results in a best raw material for other productive processes. For the case of investigation this letter it s considered as agricultural remainders the peels of the green banana and the mature banana tree and the fundamental objective of the investigation went the production as of the same of jellies and other eatable in form products of preserved foods, sausages and hamburger. The selection of the raw material makes keeping in mind the abundance and the relative facility in getting the peels of these species. They applied to him the techniques of the production and conservation of foods and as of the raw materials used went fiting to him the formulations through different experimental runs. Were used the condiments usually used in the alimentary industry for this type ofproductions. As a result of the experiment to obtaining a range of capable products for the human consumption from the physical viewpoint- chemist and microbiological, as well as organoleptic accepted as ofthe criterion ofevaluating qualified in such bodily needs.
References
BELLO-PÉREZ, Luis, PANO DE LEÓN, Yadira, AGAMA-ACEYEDO, Edith y PAREDES-LOPEZ,Octavio. 1999. lsolation and partíal characterization of amaranth and banana starches. Starch/Starke. 50(10): 409-413.
CARDONA ALZATE, Ariel. (2009): "Perspectivas de la producción de biocombustibles en Colombia: contextos latinoamericano y mundial". Revista de Ingeniería, núm. 29, mayo, 2009, pp. 109-120, Universidad de Los Andes, Colombia. Disponible en: Redalyc.org (Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal. (http://redalyc.uaemex.mx/src/inicio/ArtPdfRed.jsp?iCve=121013257014)
DEL VAL, Alfonso: (1997): "La Construcción de la Ciudad Sostenible". Disponible en: http://habitat.aq.upm.es/cs/p3/a014.html
ECHARRI PRIM, Luis. (1998): "Libro electrónico "Ciencias de la Tierra y del Medio Ambiente" Editorial Teide, Tema 11. Disponible en: http://es.scribd.com/doc/77119860/LlBRO-ELECTRONICO-ciencias-de-la-tierra-y-del-medio-ambiente
FERNÁNDEZ CONCEPCIÓN, Raúl. (2008a). "Dise110 de Sistemas de Tratamiento de Residuales". Folleto. Universidad Estatal amazónica. Puyo - Pastaza - Ecuador. Septiembre, 2008.
FERNÁNDEZ CONCEPCIÓN, Raúl. (2009). "Contaminación Ambiental" : Folleto. Universidad Estatal amazónica. Puyo - Pastaza - Ecuador. Febrero, 2009.
LÓPEZ, Carlos, RALDA, Gustavo. 1999. El uso de la cáscara de banano maduro, como insumo para la alimentación de ganado bovino. Proyecto de graduación Lic. Ing. Agr. Guácimo, CR, Universidad EARTH. 71 p.
LY, J. (2004): Bananas y plátanos para alimentar cerdos: aspectos de la composición química de las frutas y de su palatabilidad Instituto de Investigaciones Porcinas. La Habana, Cuba. Vol 11 pp 5-12G
MARTÍNEZ, Gustavo, PARGAS, Rafael, MANZANILLA, Edward. (1997): Los mil y un usos de las musáceas y plantas afines (en línea). Maracaibo, VE, Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias.
ORTIZ, Rubén, LÓPEZ, Antonio, PONCHNER, Salo, SEGURA, Álvaro. (1999): El cultivo del banano. San José, C.R, EUNED. 211 p.
PEÑA, Diana. (2011 ): "Propuesta de un Plan de Acciones para mitigar el impacto ambiental de la actividad comercial en la zona central de la ciudad de Jipijapa". Tesis de Maestría. Universidad Estatal del Sur de Manabí. Manabí, Ecuador
SOTO, Moisés. (1992): Bananos: cultivo y comercialización. San José, CR, Imprenta LIL. 674 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2013 Raul Fernández, José Quiróz, Radium Avilés, Delia Noriega, Christian Villavicencio, Esther Cevallos, Karina del Pilar Mandra, Sheyla Sánchez, José Marcial
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.