Study of the energy potential of pelletized Ecuadorian rice husk for use as fuel

Main Article Content

Luis Enrique Velázquez Áraque
Josué Manuel Aguilar Sierra
Edgar Alejandro Tulcán Álvarez

Abstract

Through the present research work will be released a study of the possibilities of pelletization of Ecuadorian rice husk and its use as a biofuel, because Ecuador, its agroindustrial industry this waste is not used in its entirety for which it is proposed to the use as a source of energy of biological origin thus giving rise to a product called pellet, which could be evidenced in previous research the energy potential of the exclusive use of this rice husk biomass, for which, an improvement was proposed to this product by adding a binder such as cassava starch of biological origin in different proportions which are subjected to different analyzes and it was obtained that the best ratio is 70% rice husk and 30% starch giving optimum values ​​for their production.

Article Details

How to Cite
Velázquez Áraque, L. E., Aguilar Sierra, J. M., & Tulcán Álvarez, E. A. (2022). Study of the energy potential of pelletized Ecuadorian rice husk for use as fuel. Ingeniería Química Y Desarrollo, 2(01), 44–51. https://doi.org/10.53591/iqd.v2i1.2104
Section
Scientific Paper

References

C. G. A. &. J. S. C. Ines Maria Rios, «Biocombustibles solidos: una solucion al calentamiento global,» 25 octubre 2017. [En línea]. Available: https://www.revistaciencia.amc.edu.mx/online/BiocombustiblesSolidos.pdf.

Edison, «Pellets agricolas,» Grupo editorial Lumen, Buenos Aires, 2011.

Landires, «Estudio de Factibilidad del Uso de la Cascarilla de Arroz como Combustible para Secado de Arroz en Ecuador,» Guayaquil, 1995.

C. A. G. Carlos Andres Forero, «Produccion y uso de pellets de biomasa para la generacion de energia termica,» 26 febrero 2008. [En línea]. Available: https://www.researchgate.net/publication/268746363_Produccion_y_uso_de_pellets_de_biomasa_para_la_generacion_de_energia_termica_Una_revision_a_los_modelos_del_proceso_de_gasificacion.

L. Pepiciello, «Concereal,» 25 Marzo 2011. [En línea]. Available: http://www.concereal.es/norma_EN14961-2.

R. Sikkema, «Final report on producers, traders and consumers of wood pellets,» European Commission, Vienna, 2009.

G. Palazzetti, «Palazzetti,» 15 Enero 2018. [En línea]. Available: http://www.palazzettigroup.com/es/mundo_palazzetti/2012/09/pellet_de_calidad_marcas_y_certificaciones.

W. H. R. Janssen, «Pelletsatlas,» 22 Octubre 2009. [En línea]. Available: https://pelletsatlas.info/wp-content/uploads/2015/09/D75_Standards_WIP_HFA_Final091116.pdf.

A. Standards, «Austrian Standards,» 12 Febrero 2018. [En línea]. Available: https://shop.austrian-standards.at/HeaderSearch.action?searchTerm=pellet&search-submit=&searchScope=full.

I. A. S. Olmos, «apunte de morfologia, fenologia, ecofisiologia, y mejoramiento genetico del arroz,» 01 marzo 2017. [En línea]. Available: http://www.acpaarrozcorrientes.org.ar/academico/Apunte-MORFOLOGIA.pdf.

X. I. Hidalgo, «energética21,» 12 Agosto 2015. [En línea]. Available: http://www.energetica21.com/descargar.php?seccion=articulos&archivo=krrMI1uxULvYQ6WQ6DrPPnEQWBDEa0AAprMxh7k2HUPYPlpJpVZ50dJ.pdf.

S. C. &. G. Quezada, «''Los biocombustibles´´ el cotidiano,» 15 septiembre-octubre 2009. [En línea]. Available: http://cache.oalib.com/cache?m=400600F22D9B7A3C6973A6EE5066887C.html.

A. D. Gonzales, «Produccion de biocombustible de tercera generacion,» 10 septiembre 2009. [En línea]. Available: http://blade1.uniquindio.edu.co/uniquindio/eventos/siquia/siquia2009pon12.pdf.

A. M. K. Geraldine, «elaboracion y comercializacion de material de construccion a base de la cascarilla de arroz,» 27 noviembre 2014. [En línea]. Available: http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/7969/1/BCIEQ-%20T-%200002%20Alvarez%20Marcillo%20Kerly%20Geraldine.pdf.

A. Prada, «la descomposicion termica de la cascarilla de arroz: una alternativa de aprovechamiento integral,» ORINOQUIA, p. 16, 14 septiembre 2010.

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 

You may also start an advanced similarity search for this article.