Feasibility study for the implementation of a food and beverage company aimed at the service of initial training educational establishments.
Main Article Content
Abstract
Children are fundamental to any society because of the love they receive at home. Agencies such as UNICEF work to ensure the well-being of children. In Ecuador, where this study is being conducted, children's rights are a priority. A key element for their development is adequate nutrition. Despite the efforts of the State and parents, Ecuador suffers from high levels of child malnutrition, possibly associated with poor nutrition in school-age children. This is due to parents' lack of time to prepare balanced meals, lack of knowledge about a healthy diet, or economic limitations. This study will evaluate the feasibility of creating a catering company to feed the Centro de Educación Inicial Santa Teresa de Jesús in Durán, Guayas. The objective is to improve the nutrition of the children through meals that allow for optimal growth. Scientific advances have shown that certain foods are related to health problems. This generates greater awareness, especially in children who need adequate nutrition for their development. The State and parents must guarantee children's food security.
Article Details
References
Unicef, «El Estado Mundial de la Infancia - Niños, alimentos y nutrición,» octubre 2019. [En línea]. Available: https://www.unicef.org/lac/informes/el-estado-mundial-de-la-infancia-2019-ni%C3%B1os-alimentos-y-nutrici%C3%B3n.
BBC News, «Los países de América Latina con las mayores tasas de desnutrición crónica,» 2018. [En línea]. Available: https://www.bbc.com/mundo/noticias-46100675.
H. J. Ayala Briones, K. Y. Taranto Silva y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta de un modelo de negocio inclusivo utilizando la metodología canvas para una microempresa durante la emergencia sanitaria Covid 19,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2021.
Plan de Acción de la Cumbre Mundial a favor de la Infancia, «La importencia de la Protección a la Infancia,» 1990. [En línea]. Available: https://gruposhine.com/la-importancia-de-la-proteccion-a-la-infancia/.
A. S. Mora Almea y F. J. Duque-Aldaz, «Diseño de un modelo de negocio basado en la metodología canvas para la comercialización de smoothie bowls en la ciudad de Guayaquil.,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2019.
Secretaría Técnica Plan Toda una Vida, «Programa Acción Nutrición,» 2016. [En línea]. Available: https://www.todaunavida.gob.ec/programa-accion-nutricion/.
C. López Nomdedeu, La alimentación de tus niños, Madrid: Fiselgraf, SL, 2005.
T. Strikland, «Análisis del Foda,» 1998. [En línea].
P. Parada, «https://www.pascualparada.com/analisis-pestel-una-herramienta-de-estudio-del-entorno/pestel-2/,» 10 Enero 2013. [En línea]. Available: https://www.pascualparada.com/analisis-pestel-una-herramienta-de-estudio-del-entorno/pestel-2/.
J. A. Luzarraga Pinargote, A. L. Morán Fuentes y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta de mejora en la calidad del servicio de atención al cliente en universidades públicas aplicando el modelo Servperf,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2021.
BCE, «Crecimiento de la economia ecuatoriana al año 2018,» 2019.
GEM, «Global Entrepreneurshipo monitor Ecuador 2017,» 2017.
M. E. Jácome Córdova, C. N. Pincay Moreira y F. J. Duque-Aldaz, «Desarrollo de modelo de negocio aplicando la metodología Canvas para bebida a base de quinoa,» Univrsidad de Guayaquil, Guayaquil, 2019.
INEC, «Presentación Resultados IPC – diciembre 2019,» 2020.
Primicias, «Primicias,» 2020. [En línea]. Available: https://www.primicias.ec/noticias/economia/cifras-subempleo-desempleo-inec-enero/.
El Telégrafo, El 24,34% de los ingresos de los ecuatorianos se destina para alimentación, 2013.
INEC, «Tecnologias de la información y comunicación,» 2018.
Asamblea Nacional, Codigo de la niñez y adolescencia, 2013.
X. A. Abril Ezeta, K. M. Román Sánchez y F. J. Duque-Aldaz, «Diseño de un modelo de negocio usando la metodología canvas para una galleta nutricional a base de moringa,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2019.
R. D. Corozo Chancay, B. J. Pita Maldonado y F. J. Duque-Aldaz, «Diseño de un modelo de negocio basado en la metodología Canvas de cake's para personas diabéticas,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2020.