Economic analysis of the non-traditional fruit export sector of Ecuador during the pandemic COVID-19
Códigos JEL: B22, I18, Q17, D12
DOI:
https://doi.org/10.53591/fce.v6n7.20241Keywords:
exports, fruit sector, pandemic, demandAbstract
The objective of this research is to analyze the impact of the pandemic on the fruit sector. COVID-19 caused a decline in demand, and to investigate this, a bibliographic research method was employed, involving an exhaustive review of primary sources such as the WTO, the Central Bank, and international fruit associations like Freshway, among others. The findings indicate that the fruit sector did not experience a sharp decline, with only specific fruits, such as pineapples, being significantly affected. A statistical correlation analysis was conducted, determining that restrictions were the main contributing factor. Additionally, other effects were identified, including changes in international demand driven by health and nutrition concerns, the adoption of new sales mechanisms, decreased productivity, unemployment, and others.
References
ACNOA . (11 de Mayo de 2021). Asociación agrícola en Yerba Buena, Argentina. Obtenido de https://acnoa.com.ar/estudio-de-pma-indica-aumento-del-consumo-de-fruta-fresca-por-covid-19/
ADELA. (2021). Recuperación económica . CEPAL, 53-100.
Agrocalidad. (2021). Agrocalidad. Obtenido de https://www.agrocalidad.gob.ec/exportaciones-de-pitahaya-crecieron-casi-60-en-2021/
Armario, C., & Pin Mendez, M. (30 de Marzo de 2020). INTERNATIONAL TROPICAL FRUITS NETWORK. Obtenido de TFNET NEWS COMPILATION : https://www.itfnet.org/v1/2020/03/ecuador-virus-could-test-latin-americas-already-ailing-economy/
BID . (21 de 03 de 2021). Banco Interamericano de desarrollo. Obtenido de https://blogs.iadb.org/innovacion/es/innovacion-coronavirus-pymes-emprendimientos/
BID. (21 de 07 de 2020 ). Banco Interamericano de Desarrollo. Obtenido de https://blogs.iadb.org/sostenibilidad/es/el-impacto-de-la-covid-19-en-la-seguridad-alimentaria-de-republica-dominicana/
BID. (18 de Noviembre de 2020). Banco Interamericano de Desarrollo. Obtenido de https://www.iadb.org/en/news/latin-american-exports-fall-due-pandemic-though-less-expected
CAMAE. (26 de enero de 2022). Cámara Marítima del Ecuador . Obtenido de Cámara Marítima del Ecuador : http://www.camae.org/exportaciones/ecuador-se-posiciona-como-el-primer-pais-exportador-de-pina-en-america-del-sur/
CEPAL . (2020). Los efectos del COVID-19 en el comercio internacional y la logística. Comisión Económica para América Latina y el Caribe. Chile : CEPAL. Obtenido de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/45877/S2000497_es.pdf?sequence=1&isAllowed=y
CEPAL. (2020). Los efectos del COVID-19 en el comercio internacional y la logística. Recuperado el 7 de octubre de 2022, de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/45877/1/S2000497_es.pdf
CEPAL. (2021). Perspectivas del Comercio Internacional de América Latina y el Caribe. Santiago: LC/PUB.2021/14-P/Rev.1.
Chari, F. (2 de junio de 2022). coget business y management . Obtenido de https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311975.2022.2026188
Cortez Cruz , A. (202). Competitiveness strategies applied by Ecuadorian SMEs exporting non-traditional products during the COVID-19 pandemic. Centro Sur , 12. Obtenido de http://portal.amelica.org/ameli/journal/384/3843149008/html/
FAO . (2020). Organización de las naciones unidas para la alimentación y la agricultura . Obtenido de https://www.fao.org/3/ca9270es/CA9270ES.pdf
FAO. (2020). El estado de los mercados de los productos basicos agricolas. . En O. d. agricultura, El estado de los mercados de productos básicos agricolas (pág. 54). Roma.
FAO. (14 de Mayo de 2021 ). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Obtenido de reliefweb: https://reliefweb.int/report/world/agricultural-trade-policy-responses-during-first-wave-covid-19-pandemic-2020
FAO-CEPAL. (2020). Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe: Impactos y oportunidades en la producción de alimentos frescos. Comisión Económica para América Latina y el Caribe, La Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Santiago : CEPAL . Obtenido de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/45897/1/cb0501_es.pdf
FMI. (5 de 10 de 2020). Fondo monetario internacional. Obtenido de https://www.imf.org/es/News/Articles/2020/10/05/na100520-helping-ecuador-confront-the-pandemic
FMI. (2020). Los mercados de alimentos durante la COVID-19.
Francisco Seva Rivadulla. (03 de Junio de 2021). portalfruticola. Obtenido de https://www.portalfruticola.com/noticias/2021/06/03/ecuador-planea-incrementar-internacionalizacion-del-mango-y-crear-sello-de-calidad-autoctono/
Freshplaza. (12 de marzo de 2021). freshplaza. Obtenido de https://www.freshplaza.es/article/9302073/las-llegadas-de-pitahaya-ecuatoriana-a-ee-uu-empezaran-a-crecer-esta-semana/
Gallardo, R. (2021). Políticas y medidas de facilitación del comercio en América Latina y el Caribe en respuesta al COVID-19. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, 1-8.
IICA. (2020). Instituto interamericano de cooperación para la agricultura . Obtenido de Instituto interamericano de cooperación para la agricultura : https://repositorio.iica.int/handle/11324/14535
Kicsi, R. (16 de 06 de 2022). ¿LOS TURBULENTOS ENTORNOS EMPRESARIALES CONFIGURAN LAS ASIMETRÍAS DEL TRATO COMERCIAL? PERSPECTIVAS DE LA PANDEMIA DE COVID-19 Y LA GRAN RECESIÓN. Revista de economía mundial, 20.
Lugo Morin, D. (2020). Global Food Security in a Pandemic: The Case of the New Coronavirus (COVID-19). Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 20.
Luque, B. e. (2021). Impactos del COVID-19 en la agricultura y la seguridad alimentaria. scielo.
Lustig , J. (30 de Marzo de 2022). A-insights. Obtenido de https://blog.a-insights.eu/en/agri-food/fruit-industry-trend-report
MAGAP . (2020). MINISTERIO DE AGRICULTURA Y GANADERIA. Obtenido de https://www.agricultura.gob.ec/ecuador-es-el-pais-socio-de-la-fruit-logistica-2020/#:~:text=Durante%20el%20mismo%20periodo%2C%20las,y%20mangos%20(60%20toneladas).
MAGAP. (2020). Ministerio de Agricultura y Ganadería. Obtenido de Ministerio de Agricultura y Ganadería: https://www.agricultura.gob.ec/productores-de-pitahaya-de-el-oro-son-capacitados-en-manejo-del-cultivo/#:~:text=En%20el%20Ecuador%20cultivan%20850,su%20cultivo%20tiene%20cinco%20hect%C3%A1reas.
Mano, A. (6 de abril de 2020). Reuters. Obtenido de Reuters: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-brazil-fruitexports-idUSL1N2BU1E5
Ministerio de desarrollo Agrario y riego . (2021). Analisis de mercado de pitahaya 2015-2020. lima .
Morales Peillard, P. (2021). Impactos, vulnerabilidad y antecedentes respecto a la implementación de políticas y programas de seguridad alimentaria . BCN Biblioteca del congreso nacional de chile , 3-5.
Muñoz, M. (2021). El desafío de la pandemia por covid 19 para la facilitación del comercio en chile y Perú . Revista de estudios políticos y estratégicos , 15-30.
News Desk. (8 de January de 2022). Food Safety News. Obtenido de https://www.foodsafetynews.com/2022/01/china-steps-up-checks-after-coronavirus-fruit-findings/
Nieuwsbericht . (30 de 10 de 2020 ). Ministerie van Landbouw. Obtenido de https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2020/10/30/serbia-impact-of-covid-19-on-the-agro-sector
OCDE-FAO. (2021). Perspectivas Agrícolas 2021–2030. Paris : oecd publishing .
OECD. (2021). Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos. Obtenido de https://www.oecd-ilibrary.org/sites/241a5a08-es/index.html?itemId=/content/component/241a5a08-es
OMC. (27 de Agosto de 2020). Organización Mundial del Comercio. Obtenido de Organización Mundial del Comercio: https://www.wto.org/spanish/news_s/news20_s/agri_27aug20_s.htm
OMC. (24 de Junio de 2020). Organización Mundial del Comercio. Obtenido de Organización Mundial del Comercio: https://www.wto.org/spanish/news_s/news20_s/sps_24jun20_s.htm
ozeano fresh environment. (2020). ozeano fresh environment. Obtenido de https://www.ozeano.net/es/como-afecta-el-coronavirus-a-exportaciones-de-frutas-y-verduras/
Paguay, K., & Valencia, F. (2022). Analisis de los principales productos agricolas exportados del Ecuador Durante la pandemia del COVID-19 y su incidencia en la balanza comercial. Universidad de Guayaquil, Guayaquil. Obtenido de http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/59319/1/TESIS%20TI%202021-2022_PAGUAY%20%20KENYA%20y%20VALENCIA%20%20FRANCISCO_AN%C3%81LISIS%20DE%20LOS%20PRINCIPALES%20FRUTOS%20AGR%C3%8DCOLAS%20EXPORTADOS%20DEL%20ECUADOR%20DURANTE%20LA%20PANDEMIA%20DEL%20COV
PDNA. (2020). Evaluación socioeconómica PDNA Covid-19. Evaluación de Daños Post Desastre DALA - PDNA Government of Ecuador, Guayaquil. Recuperado el 9 de 01 de 24, de https://www.planificacion.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2020/12/Eval-Soc-Econ-10-Dic-ok.pdf
polynatural. (2021). Cultura Orgánica. Obtenido de https://www.culturaorganica.com/html/articulo.php?ID=322
POLYNATURAL. (26 de 04 de 2022). Polynatural. Obtenido de https://polynatural.com/es/2022/04/26/el-boom-de-los-citricos-durante-la-pandemia-del-covid-19/
PROCOMER. (2020). Tendencias mundiales de comercialización de frutas y vegetales en tiempos de covid-19. San José.
PROECUADOR . (22 de Septiembre de 2020). PROECUADOR . Obtenido de https://www.proecuador.gob.ec/e-commerce-antes-y-despues-del-covid-19/
PROFEL. (26 de Octubre de 2020). European Association of Fruit and Vegetable Processing Industries. Obtenido de https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/214562/PROFEL_Apostolou_EP%20Hearing%2026OCT20_presentation_revised.pdf
Ramírez Gallardo, M., & Arias Montero, J. (2022). Análisis organizacional de las Aduanas en Ecuador, durante la pandemia Covid 19 periodo 2020 - 2021. Digital Publisher CEIT, 7(5), 58-76. doi:https://doi.org/10.33386/593dp.2022.5.1289
researchandmarkets. (2020 de agosto). researchandmarkets. Obtenido de https://www.researchandmarkets.com/reports/5572903/pineapple-market-growth-trends-covid-19?utm_source=BW&utm_medium=PressRelease&utm_code=p79bzc&utm_campaign=1720592+-+Global+Pineapple+Market+Growth%2c+Trends+and+Forecasts+2022-2027%3a+Asia+Leads+Pineappl
Reyes Ruiz, L., & Carmona Alvarado , F. (2020). La investigación documental para la comprensión ontológica del objeto de estudio. Investigación Documental. Universidad Simon Bolivar. Obtenido de https://bonga.unisimon.edu.co/bitstream/handle/20.500.12442/6630/La%20investigaci%C3%B3n%20documental%20para%20la%20comprensi%C3%B3n%20ontol%C3%B3gica%20del%20objeto%20de%20estudio.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ridley, W., & Devadoss, S. (20 de octubre de 2020 ). National Center for Biotechnology Information. Obtenido de National Center for Biotechnology Information: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7675337/
RIMISP. (2020). Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. Revista rural latinoamericana RIMISP, 2-10.
Samaniego, M. (2020). Incidencia de exportación de productos no tradicionales en la balanza comercial del Ecuador, período 2013-2017. Estudios prospectivos de la transformación de la matriz productiva. Universidad de Guayaquil, Guayaquil.
SENAE. (2020). Medidas adoptadas por la autoridad aduanera ecuatoriana . Guayaquil .
Seva Rivadulla, F. (13 de 01 de 2021). valenciafruits. Obtenido de valenciafruits: https://valenciafruits.com/el-covid-19-ha-sido-el-reto-mas-grande-para-toda-la-cadena-de-operadores-de-la-industria-del-mango/
Sikuka, W. (2020). Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. Obtenido de https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/Report/DownloadReportByFileName?fileName=Spike%20in%20Pineapple%20Consumption%20and%20Processing%20Amid%20Decline%20in%20Exports%20due%20to%20COVID-19_Pretoria_South%20Africa%20-%20Republic%20of_08-14-2020
Tadbir Vajargah, K., & et, a. (29 de 09 de 2022). Association of fruits, vegetables, and fiber intake with COVID-19 severity and symptoms in hospitalized patients: A cross-sectional study. Frontiers in Nutrition, 38. doi:https://doi.org/10.3389/fnut.2022.934568
TFAF Global Alliance for Trade Facilitation. (2020). CADENAS DE SUMINISTRO EN TIEMPOS DE COVID-19: DESAFÍOS Y OPORTUNIDADES PARA AMÉRICA LATINA . transformaciones en las cadenas de suministro como resultado de la pandemia de Covid-19, (pág. 1). Bogotá. Obtenido de https://www.tradefacilitation.org/content/uploads/2020/09/latin-america-webinar-summary-spanish.pdf
UNCTAD. (2022). Transporte sostenible y resiliente y facilitación del comercio en tiempos de pandemia y más allá: principales retos y oportunidades. Ginebra.
WTO. (2020). COVID-19 AND AGRICULTURE: A STORY OF RESILIENCE. Obtenido de https://www.wto.org/english/tratop_e/covid19_e/agric_report_e.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.




