Improvement of the productivity of "Caramelo variety" peanuts (Arachis hypogaea) applying different doses of Evergreen biostimulant
Main Article Content
Abstract
The objective of the present investigation was to determine the increase in the productivity of the peanut crop "Caramelo variety" (Arachis hypogaea), through the use of different doses of Evergreen biostimulant. The investigation was carried out in the Los Ríos province. In order to fulfill the proposed objectives, a randomized complete block experimental design was carried out, with four treatments and four repetitions of 20 square meters each repetition, with a distance of 4x5 m. For the collection of information, six agronomic variables were evaluated, which were taken from each repetition using a sample of 10 peanut plants, and then these averaged data were subjected to ANOVA statistical analysis, and finally a Tukey test was applied to 95% of probability. The results showed that treatment 4 (Evergreen 2 L/ha) had a better effect on the agronomic variables evaluated, where the highest plant height obtained was 32.3 cm, the number of pods per plant was 42.20, the production per plant was 151.43 g/plant, the root length was 21.38 cm, the weight of 100 grains was 85.25 g and the highest yield was 4,403.43 kg/ha.
Article Details
References
L. Manyavilca Ayme, Actividad antioxidante in vitro del aceite de dos variedadesde Arachis hypogaea L.“maní”, Ayacucho, AYACUCHO, 2019.
Anónimo1, «Principales países productores de maní,» 27 febrero 2020. [En línea]. Available: https://www.atlasbig.com/es-ar/paises-por-produccion-de-mani.
J. L. Vargas Tello, Influencia de la variedad del maní y operación de tostado en las características organolépticas de la mantequilla de maní, Huánuco, 2019.
R. Guamán y C. Andrade, «INIAP 382-Caramelo: variedad de maní tipo Runner para zonas semisecas de Ecuador,» Guayas, Ecuador, 2010.
R. R. Alban Castro, Estudio comparativo de líneas de maní (Arachis hypogaea L.) tipo Runner. Facultad de Ciencias Agrarias Universidad de Guayaquil)., 2015.
M. E. Ibarra Velásquez y C. A. Kuffo Pacheco, Periodo crítico de interferencia de malezas en la variedad de maní INIAP 382-caramelo en el campus de la ESPAM MFL, Calceta, Manabí, 2018.
j. Montero Torres, «Importancia nutricional y económica del maní (Arachis hypogaea L.),» evista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, vol. 7, nº 2, pp. 112-125, 2020.
E. Héctor Ardisana, A. Torres García, O. Fosado Téllez, S. Peñarrieta Bravo, J. Solórzano Bravo, V. Jarre Mendoza, F. Medranda Vera y J. Montoya Bazán, «Influencia de bioestimulantes sobre el crecimiento y el rendimiento de cultivos de ciclo corto en Manabí, Ecuador,» Cultivos Tropicales, vol. 41, nº 4, 2020.
B. S. Ovalle Torres, Ó. Barraza Torres y E. Peña Peña, «Producción y caracterización de bioestimulantes para la producción agrícola a partir de residuos locales,» ANFEI Digital, nº 11, pp. 1-9, 2019.
Anónimo2, «Infoagro,» 17 enero 2018. [En línea]. Available: https://mexico.infoagro.com/los-bioestimulantes-y-su-uso-en-la-agricultura/.
P. A. Palazón Monreal, «Bioestimulantes e inductores de resistencia en el control de las enfermedades de madera. Investigación y desarrollo de ensayos. Agroalimentarios,» Murcia, 2014.
M. E. Jácome Córdova, C. N. Pincay Moreira y F. J. Duque-Aldaz, «Desarrollo de modelo de negocio aplicando la metodología Canvas para bebida a base de quinoa,» Universidad de Guayaquil, 2019.
A. Calero H, E. Quintero, D. Olivera V y K. Peña, «Influencia de dos bioestimulantes en el comportamiento agrícola del cultivo de tabaco (Nicotiana tabacum L.),» Facultad de ciencias, pp. 31 - 42, 2018.
M. Pérez Espinoza, Efecto de un bioestimulante en el cuajado de frutos, a través de injertos de varas con cojines florales del clon CCN-51 (Theobroma cacao L.), en Tingo María, Tingo María, 2022.
X. E. Aguayo Morante, A. L. Bravo Córdova Adriana y F. J. Duque-Aldaz, «Modelo de negocio aplicando Lean Cavas para un licor artesanal a base de jengibre,» Universidad de Guayaquil, 2020.
J. G. Veas Coba y F. J. Duque-Aldaz, «Evaluación del potencial energético en distintos tipos pellets a partir de biomasa lignocelulosica raquis de banano (musa acuminata),» Universidad de Guayaquil, 2023.
E. A. López Bautista y B. H. González Ramírez, Diseño y análisis de experimentos, 2 ed., UNIVERSIDAD DE SAN CARLOS DE GUATEMALA, 2016, p. 280.
M. Cabrera Medina, Y. Borrero Reynaldo, A. Rodríguez Fajardo, E. M. Angarica Baró y O. Rojas Martínez, «Efecto de tres bioestimulantes en el cultivo de pimiento (Capsicum annun, L) variedad atlas en condiciones de cultivo protegido,» Ciencia en su PC, nº 4, pp. 32-42, 2011.