Design of an improvement plan applying the 5's methodology in the chicken roastery "El Pechugón".

Main Article Content

Alexis Fernando Bolaños Jijón
Mariam Milena Mite Bastidas

Abstract

The objective of this research work is to design an improvement plan based on the 5'S methodology in the chicken roaster "El pechugón" with the purpose of increasing efficiency in business performance. To know the current situation of the business, a check list was used based on each of the phases of the 5'S methodology, in which deficits were determined such as: non-standard processes, lack of discipline, lack of cleaning protocol, poorly committed collaborators. , producing low-quality products and harming customer satisfaction. Faced with these deficits, action plans and a process manual were developed in order to provide the business with effective work spaces, reduce unproductive time, increase commitment and discipline in collaborators in order to improve the work environment together with the quality of the product and increase customer satisfaction.

Article Details

How to Cite
Bolaños Jijón, A. F., & Mite Bastidas, M. M. (2024). Design of an improvement plan applying the 5’s methodology in the chicken roastery "El Pechugón". Ingeniería Química Y Desarrollo, 5(02), 30–37. Retrieved from https://revistas.ug.edu.ec/index.php/iqd/article/view/1066
Section
Scientific Paper

References

T. B. ACOSTA MARTILLO, S. N. TORRES MOREIRA y D. X. YÁNEZ FLORES, «PLAN DE MEJORAMIENTO EN LA PILADORA “MARÍA BELEN” APLICANDO LA METODOLOGÍA 5 S,» UNIVERSIDAD DE GUAYAQUIL, GUAYAQUIL, 2019.

C. E. Fernández Cabezas y D. M. Mora Ramírez, «Plan de mejora aplicando metodología 5`s en la bodega de la Hacienda San Alejandro en el Cantón Balao.,» Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química., Guayaquil, 2019.

A. F. ZURITA MUÑOZ, J. A. RODRIGUEZ SALAZAR y P. V. TEJADA HINOJOSA, «DISEÑO DE UN PLAN DE MEJORA APLICANDO LA METODOLOGÍA 5S EN IMPRENTA CIBACA,» UNIVERSIDAD DE GUAYAQUIL, GUAYAQUIL, 2022.

F. L. Muñoz Salas, E. G. Pincay Parrales y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta para la implementación de la metodología 5 S en el área de talleres de la empresa Diseños Santana,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2019.

E. M. Navia Zambrano, «Plan de mejora continua aplicando la metodología 5s en la microempresa chocolates "Ayllú S.A.",» Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química, Guayaquil, 2022.

S. S. Alvarado Merchán, M. J. Chávez Tomalá y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta de optimización del proceso flexográfico de la empresa Flexoviteq mediante la metodología kaizen,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2019.

F. Jaen, V. Villanueva y E. Novillo, «Análisis y propuesta de mejora de procesos aplicando 5s en una empresa de mantenimiento. Caso Ecuaclima,» 593 Digital Publisher CEIT, vol. 5, nº 3, pp. 27-37, 2020.

G. Cuadros Yucra, F. Piedra Vílchez y R. P. Larios Francia, «Estudio para la mejora en el área de producción de la empresa Textiles MAG&M S.A.C. aplicando la metodología 5s,» Universidad de Lima, 2017.

D. A. Frutos Idrovo, S. K. Murillo Reyes y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta de plan de mejora continua utilizando la metodología del ciclo Demig en el área de producción en la microempresa Ultrapintec S.A.,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2022.

L. S. Tigua Ibarra, «Plan de mejora aplicando la metodología 5'S en la panadería Ángel-Gabriel noroeste de Guayaquil,» Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química, Guayaquil, 2020.

J. M. Quezada Sánchez, «Diseño de plan de mejora aplicando la metodología 5S en bodegas de camaronera Maldonado Vélez,» Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química, Guayaquil, 2021.

D. Condori Gomez, «Plan de mejora continua según el requisito 10 de la norma ISO 9001:2015 aplicando la metodología 5S para el área productiva de la empresa Mi Cachorrito,» Universidad Mayor de San Simón, 2022.

M. Álvarez, V. d. l. Cruz y A. Villegas, «Diseño de un plan de mejggoramiento aplicando las 5S en el proceso de tapizado en Muebles EDIN,» Universidad del Norte, 2021.

K. D. Pérez Alvarado, J. N. Santana Huerta y F. J. Duque-Aldaz, «Propuesta de un plan de mitigación de contaminación acústica en los alrededores de una universidad pública en la ciudad de Guayaquil,» Universidad de Guayaquil, Guayaquil, 2022.

Y. S. Calderón Torres, A. J. Carranza Taipe, J. E. Palomino Casaverde y J. F. Arzapalo Córdova, «Propuesta de mejora aplicando la metodología 5S para incrementar la productividad en la pastelería Sarita, Ate, 2020,» Universidad César Vallejo. Facultad de Ingeniería y Arquitectura, 2021.

G. A. Fernandez Escriba y P. S. Sunohara Ramirez, «Plan de mejora del proceso de almacén basado en la metodología 5s, para mejorar la productividad de la empresa representaciones Dennis SAC, Lima, 2021,» Universidad Privada del Norte. Facultad de Ingeniería, 2023.

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.